28 april 2010

Frukt och bärbröd



Nu så finns det lite framförhållning i bakningen igen. En förutsättning för att detta smaskiga bröd ska bli färdigt på en dag.
Det var länge sedan det fanns ett frukt och mandelbröd i huset.
Inspiration hämtas från en bok som inhandlades på den första kursen i brödbak 2002. Fredrik Frankenberg var en bra lärare och är en av författarna till boken som heter "Bröd och marmelad" - från Rosendals Trädgård. Vissa ingredienser är utbytta (se nedan).
Det här brödet får namnet

FRUKT och BÄRBRÖD 3 st 1½ liters formar
På morgonen innan bussen går blandas följande
till fördegen:
8 dl ljummet vatten
1 dl surdegsgrund
480 gram grovt rågmjöl


Blötlägg i en skål
250 gram torkade aprikoser
3 dl ljummet vatten

Fördegen får vila i skåpet ovanför kylen där det är varmt och gott.

12 timmar senare bubblar den fint och har jäst upp till kanten.
Ta undan 1 dl surdegsgrund i en glasburk till nästa bak.


Nu är det dags för degblandaren

Häll ner fördegen
aprikoserna med blötläggningsvattnet som ev är kvar
100 gram hel mandel
30 gram grovhackade torkade äppelringar
20 gram torkade röda vinbär
100 gram solros- eller pumpakärnor
25 gram jäst utrört i 2 dl ljummet vatten
300 gram grahamsmjöl
ca 400 gram vetemjöl
2 tsk malen kanel och 1 msk salt
Blanda alltsammans väl under några minuter och låt jäsa i bunken ca 45 min - 1 tim
Värm ugnen till 250 grader.
Fördela smeten i tre smorda brödformar och fyll upp till 2/3
Jäs ytterligare ca 45 min

färdigt för ugnen

Ställ in formarna i ugnen och häll ½ dl vatten i en ugnsform i botten.
Sänk temp till 200 grader och grädda ca 1 tim eller tills brödets innetemp är 96-97 grader.


Låt brödet vila inlindat i bakduk till nästa dag.
Ett riktigt gott bröd med en skiva lagrad ost...

1 kommentar:

  1. Vilka limpor - alla möjliga nyttigheter i, en smörgås är nog som en hel måltid...Trevlig valborg, lycka till på marknaden!

    SvaraRadera