04 maj 2010

Surdegsgrund på råg


Det finns många olika recept på hur man startar en rågsurdeg.
Bakar man ofta så håller sig surdegsgrunden hur länge som helst.
Det är bara att mata med vatten och rågmjöl en gång i veckan, ungefär samma mängd som den man använder till brödbaket. Förvaras sedan i kylskåp mellan varje baktillfälle.

Här kommer ett exempel som har fungerat under årens lopp.
DAG 1 (kväll)
Blanda i en varm skål
1½ dl ljummet vatten
1 tsk honung
80 gram grovt rågmjöl
Täck skålen med plast och ställ den varmt (t ex i skåpet ovanför kylen)
Honungen sätter lite extra fart i början eftersom mjölksyrebakterierna i mjölet gillar lite sött.

DAG 2
(morgon)
Se till att skålen är varm och tillsätt
1 dl ljummet vatten
50 gram grovt rågmjöl
Vispa till en slät smet
Ställ tillbaka den övertäckta skålen i skåpet.

DAG 2 (kväll)
Upprepa samma moment som på morgonen

DAG 3 (morgon samt kväll)
Upprepa samma moment som dag 2

vetesurdegsgrund rågsurdegsgrund
Nu bör surdegsgrunden vara klar och skummiga bubblor syns på ytan.
Om den inte kommit igång, låt grunden stå ytterligare ett dygn på varm plats och rör om morgon och kväll.
En rengjord yoghurthink med tätt lock fungerar bra när man förvarar grunden i kylen.
Viktigt att surdegen INTE kommer i kontakt med vanlig färsk jäst.
Blir det långt mellan varje bakningstillfälle, går det bra att torka eller frysa in surdegsgrunden i 1½ dl förpackningar. Några dagar innan man ska baka väcks "startern" till liv och matningen påbörjas från dag 2 kväll.
Man får prova sig fram med valet av mjöl och vattenkvalitén. Är man osäker, så koka upp vattnet först.

Här är en fördeg på rågmjöl eller annat mjöl, enligt det recept man ska baka.
1½ dl surdegsgrund och vätska enligt recept.
Allt får jäsa 6 - 8 timmar och därefter tillsätts vatten, ev. färsk jäst, resten av mjölsorterna och kryddor om man vill ha det.

1 kommentar:

  1. Hej Fick din bloggadress av båtbyggarhustrun. Jag gillar också att baka. inte alltid lyckas det så bra.. Har en fråga angående surdeg. Det finns ju färdig att köpa. Så jag undrar om de är lika bra som att göra egen. Tänkte testa. Det följde med en gratiskupong i en tidning. Jag har aldrig testat att baka med surdeg. Så jag är lite nyfiken. Hoppas du kan ge mig ett bra svar, Får testa något lätt resept.

    Berit i öjebyn

    SvaraRadera