25 juli 2012

Baka i gryta

Första gången det här grytbröd bakades, glömde jag ta av locket i slutet av gräddningen. Den härligt gyllenbruna skorpan uteblev. Ett bröd ska vara gott för både ögat och gommen, eller hur?
Inspirationen kommer från den danska "mat och bakmamman" Camilla Plum. Hon gör storkok och långkok på ett speciellt sätt. Ett sådant minnes är också hennes olika bröd. Spännande och enkelt brödbak som inte kräver mycket handkraft men lite framförhållning och viltid ska jag bjuda på här.

Ingredienserna rörs ihop i en bunke och får sedan vila under ca 5-8 timmar. Beror lite på hur mycket jäst man tillsätter i degen. Mindre jäst = längre jästid.
Nästa moment är att försiktigt vika in degens sidor mot mitten och forma en rund spänd "bulle". Här jäser den i en mjölad bakduk i en jäskorg. Brödet håller formen bättre än om man lägger den övertäckt på bakbordet.
Järngrytan får stå i ugnen medan den värms upp till 250 grader. GLÖM inte pannlapparna, när grytan tas ur ugnen. Tippa försiktigt över det jästa brödet. På med det heta locket och så in i ugnen för att gräddas. 
Här kommer receptet på

Grytbrödet
150 g fullkornsdinkel
275 g vetemjöl
3,5 dl ljummet vatten
5 g färsk jäst
8 g salt
Järngryta med lock (utan plast eller trädetaljer)
 -----------------
Rör ihop ingredienserna med en slickepott
Låt jäsa i rumsvärme 5-8 timmar. Ju mindre jäst desto längre jästid.
Denna deg jäste ca 4 timmar
Tippa försiktigt upp degen på mjölat bakbord
Vik in degen mot mitten 2-3 ggr.
Låt den vila på bakbordet 20 min.
Lyft över brödämnet i en mjölad bakhandduk, som ligger i en korg eller bunke
Låt jäsa ca 45 - 60 min
Värm upp ugnen med järngrytan i till 250 grader.
Tippa försiktigt över brödämnet med "sömmen nedåt"
Lägg på locket och ställ in i ugnen,
Grädda 25 - 30 min, ta av locket och fortsätt grädda till brödet har 96 graders innetemp.
Använda stektermometer.
Vänta med att skära i brödet tills det svalnat.

Smakligt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar