22 april 2012

Kornkex till kaffet eller triss i hårt...


Bertan har sedan en tid tillbaka haft en "hård" baksida. Den skiljer sig från den "sura" favoritsidan och ännu mer från den "söta" som oftast infaller under helgen, vid födelsedagar eller när släkt och vänner kommer på middag.

Först ut var Surdegsknäckebrödet med honung
På surdegsdagen den 14 april kom så efterföljaren Helgens Hårda surdegsbröd. Som avslutning lanseras denna helg, det möra kaffekexet. Döm själva, visst passar det även till te.

Kummin mortlas innan de blandas med övriga torra ingredienser. En härlig doft sprider sig i köket. Nu är allt på G!
Jag valde att stansa ut kexen med metallformar. Degspillet blir mindre om man använder kniv eller sporre, men kan också användas på frukostfilen.
Här kommer receptet som i det här exemplet räckte till ca 30 mindre och medelstora kex.

Kornkex med kummin
50 g smör i mindre bitar
55 g kornmjöl
120 g grahamsmjöl (el fullkornsdinkel)
1 tsk hel kummin som stöts i mortel
1 tsk salt
1 äggvita
1 dl filmjölk
Blanda alla torra ingredienser och fördela smöret med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt fil och ovispad äggvita och blanda ihop den lösa degen med en slickepott.
Låt vila kallt i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt eller två om du använder vamluftsugn.
Kavla ut degen på bakplåtspapper med mjölad kavel så tunt som möjligt

Stansa, sporra eller skär ut i valfria former och storlekar.
För över hela bakplåtspapperet på den heta plåten

Grädda i ugn på 175 grader i ca 20 min, eller något längre om kexen är tjocka
Eftertorka i avstängs ugn.
Passar till te eller kaffe, med eller utan pålägg
Good Luck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar