15 april 2012

Söndagsbakning - två sorters bröd

Bruksbagarns vardagsbröd
Söndag, härligt väder, vårblommor och sedan länge den inplanerade surdegsbakningen.
Alla fördegar ligger prydligt i sina bunkar för att spara tid. Hushunden har fått sin morgontur och nu är jag på väg.


Båtbyggarhustrun väntar och är i högsta grad involverad. Idén är hennes och jag får äran att komma med i det pågående bokprojekt. Bagarbertan bakar och Båtbyggarhustrun arrangerar och plåtar. Kamerans slutare rasslar, naturligt, jobba på i lagom takt, så att momenten kan dokumenteras.
Bagarbertans Påhittebröd


Två favoritbröd bakas. Recepten finns i vänster kolumn på startsidan.
Bröden symboliserar på olika sätt min bagarfilosofi och minnen från tiden som "Bruksbagare" på Kafé Anno och i Olofsfors Herrgårdsbyggnad.
Till vardags uppstår recept oftast utifrån principen "man tager vad man haver". Skåp och burkar töms. Allt vägs numera och blandas i rätta mängder. Ett rivet äpple eller brödkryddor skapar bröd med nya smaker. Verkar degen för lös, tillsätts mer mjöl. Känslan vid bearbetningen kopplas till resultatet och avgörs slutligen när brödet tas ur ugnen. Ständiga överraskningar med andra ord :)

Dagens ovanliga surdegsuppdrag avslutas med en god lunch och en jättefin gåva från Båtbyggarhustrun, två stora jäskorgar att använda i all framtid! Tack för det och för ännu en trivsam dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar