22 januari 2011

Nostalgi med apelsin


Det är nu som apelsinerna är som godast. I butikerna tornar utbudet upp sig. Röda och blonda om vartannat. Barndomens fruktminnen är däremot blekare. Tror inte man åt så mycket frukt som i dag och utbudet var minst sagt magert. Men, farbror Sven jobbade på Banankompaniet i huvudstaden och försåg oss med läckra bananer i klasar, när han och faster kom på besök.

Då var mer produkt efter säsong som gällde. Mamma saftade, syltade, konserverade och bakade. Kanelbullar var färskvara. Men när det förbereddes för fest, kom annat på bordet.
Solskenskaka och då sa mamma "Sol ute, sol inne, sol i hjärta och sol i sinne" ,Toscakaka en annan knäckig festkaka. Min mamma älskade mandel. Hon tålde däremot inte citrusfrukter, det är ett starkt minne. Trots det, bakade hon ibland en kaka med det roliga namnet "Ambrosiakaka".
Just i dag ska det bli Ambrosiatårta till efterrätt. Grönsaksodlaren fixar med fiskmiddagen och och därefter ska vi njuta Ambrosian. Skillnad på "kakan" och "tårtan" är vaniljkrämen i den sistnämnda.

Så här ser Bertans egenhändigt bakade Ambrosiatårta ut. Receptet är min mammas!

MAMMA SVEAS AMBROSIATÅRTA

Sockerkakan

150 gram margarin
2 dl socker
½ dl apelsinsaft (från pressad färsk apelsin)
Rivet skal av 1 apelsin
3 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen en i taget.
Tillsätt apelsinsaften och mjölet utblandat med bakpulver.
Häll smeten i en smörad och bröad rund form
Gräddas i 175 grader i ca 40 minuter
Kakan ska svalna innan den dela i mitten

Vaniljkrämsfyllningen
Här användes 2 dl kallrörd Marsankräm, (det går bra att göra egen kräm också, efter recept i någon kokbok)
Bred ut krämen mellan delarna.

Glasyren
1½ dl florsocker
1-1½ mak pressad apelsinsaft

3-4 msk syltade apelsinskal
Rör ihop florsocker och apelsinsaft till en trögflytande kräm. Bred över kakan och fördela apelsinskalen.
En härligt frisk efterättstårta till kaffet och månadens bidrag till Söta Sakers temat "Efterrätt".

6 kommentarer:

  1. Vad fin! Och så fräcsh den ser ut, tycker inte de bruakr göra det... Har aldrig riktigt tyckt om ambrosiatårta, det är något med smakerna - men, möjligen är det dags att ge det en chans igen, minst fem år sedan jag smakade sist!

    SvaraRadera
  2. Filppa H
    Du kan ha rätt om "smakerna". Är man inte en stor sötsaks"gris", så blir florsockerglasyren väl söt trots att den har en frisk citruston. Jag ska fundera på en annan topping, faktiskt! Tack för inlägget :)

    SvaraRadera
  3. Den där tårtan gjorde mamma ofta när vi var barn, så gott med vaniljkrämen emellan

    SvaraRadera
  4. Sol ute sol inne.... ett uttryck som väcker minnen till liv!
    Hemma hos oss blev det ibland i apesintider,apelsinris gjort på rosa sagogryn, mums! // Groddaren

    SvaraRadera
  5. Härligt med goda minnen!
    Groddarn
    Apelsinris låter intressant är det möjligen som Ris à la Malta?

    SvaraRadera
  6. thanks for posting.

    SvaraRadera