16 januari 2011

Oxveckor och inomhuspyssel


Det heter "oxveckor", den tid vi är inne i nu och fram till fettisdag. Begreppet är en helt ny bekantskap. Var tvungen att söka en betydelse och visst stämmer det. Lite segt, trögt och tungt... men annars är väl just oxen ett tålmodigt djur som stretar på. Så det är väl så man får tänka i väntan på solen och ljusare dagar.

Just nu är det vilda kast mellan - 24 grader ena dagen, för att nästa dag övergå till + 0,6 och snöstorm. Drivor som växer sig meterhöga och knappt en enda människa syns till utomhus. Röken från skorstenarna skvallrar om att det trots allt finns liv inomhus.
Bagarbertan har satt en deg som så småningom ska förvandlas till två vardagsbröd
Just nu värms bakstenen i ugnen till 275 grader och brödet jäser i sina korgar under bakduken.
Har också lovat Grönsaksodlaren att fixa middagsmaten. Det ska bli en improviserad paj med gul lök pumpa och lite kryddor.
Ny arbetsvecka i morgon med lång bussresa söderut. Nu är det slut med värdinnor på bussarna, så en liten kaffetermos och några skivor vardagsbröd med ost ska också följa med.

4 kommentarer:

 1. Den där oxen känner jag bestämt igen. Har själv kurat inne och exprimenterat med bröd inför sommarens bageri. Ha en skön bussresa! Jag tar också bussen söderut på torsdag - Formex väntar.

  SvaraRadera
 2. Kul med experiment! Det måste vi samtala mer kring...Snart är sommaren här!

  SvaraRadera
 3. Det måste vi! Bakade ett bröd på vetesurdeg o rågsikt. Den fick jäsa i en handduk. Mycket god. Ja sommar blir det alltid.

  SvaraRadera
 4. Oxveckor känns som rätt namn på dessa veckor! Det ska etableras..

  SvaraRadera