20 juni 2010

Schwarzwaldtårta med syrénblom och annat gott


Vilket försommarkalas för båtbyggarhustrun! Menyn har hon själv komponerat. Väninnorna bakar hemliga tårtor till kalaset och matlaget står för serveringen.
Bertans bidrag blir Frukt och mandelbröd till ostbordet och så Schwarzwaldtårta med Syrénblom till självaste tårtbuffén.
Just Schwarzwald är svårt att stava till, men egentligen en enkel tårta att baka. Den är familjens favorit, sönernas barndomsminne som blivit en önsketårta genom åren. Syrénblommor är nytt, men passar bra i juni när de blommar som bäst.

Tipset på syrènblomssockret som ingår, kommer från bloggen Söta Saker.
Här kommer receptet på tårtan steg för steg.

SCHWARZWALDTÅRTA med SYRÉNBLOMSSOCKER
Blanda i en stor skål
200 gram hasselnötter (1 påse) som mixas fint
1 dl syrénblomssocker
1 dl florsocker
Vispa 4 äggvitor till hårt skum
Vänd försiktigt ner äggvitorna i nöt och sockerblandningen

Fördela smeten jämnt till 4 bottnar på bakplåtspapper.
Använd en tallrik som mått och markera två bottnar per plåt.
Grädda i 175 grader i 10 - 12 min, tills bottnarna fått färg.
(I varmluftsugn kan 4 bottnar gräddas samtidigt)
Vänd bottnarna upp och ner på nytt bakplåtspapper efter gräddning. Låt svalna något. Dra försiktigt loss (rulla av) bakplåtspapperet från undersidan.
Hit kan man förbereda tårtan dagen innan. Lägg då papper mellan bottnarna så att de inte klistrar ihop.
Vispa
5 dl grädde och smaksätt med
2 tsk syrénblomssocker och en "gnutta" vaniljsocker

Fördela vispgrädde mellan bottnarna

Strö på cacaonibs mellan lagren (krossade kakaoböna)
Dekorera också översta lagret med "Nobless" mörk choklad i halvor, kakaopulver och färska syrénblommor

En riktigt härlig försommartårta.

Receptet till Frukt och mandelbrödet som bakades till ostbordet, återfinns under Recept - Frukt och bärbröd på bloggen.
Ett sött bröd som passar bra till lagrade och salta ostar. Det innehåller rågsurdeg och kan varieras med olika torkade bär och frukter som blötläggs innan. LYCKA TILL!
Tack till värdinnan,
väninnorna och matlaget för en god kväll som övergick i tidig morgon!



2 kommentarer:

  1. Nu har jag gjort syrensocker också. Det såg så fint ut på dina bilder, kännde att jag måste prova. Bra terapi för att lugna nerverna,att sitta ockh noppa syrenblommor. Det doftar dessutom jätte-gott. Fick lite extra pyssel efteråt. Det var ett litet hål i ena hörnet av sockerpåsen. När jag bar den från diskbänken till bordet blev det en liten vit rand på golver. Jättekul tyckte kattungarna. Det här ska vi undersöka. Vipa var det socker över hela köksgolvet. Lite får man stå ut med för att roa sina husdjur. Undrar om syrendoft gör en snäll och lugn. Jag känner mig väldigt harmonisk i kväll. gurkeva

    SvaraRadera
  2. Jag som fick den stora äran att provsmaka kan bara konstatera att den var lika läcker som den såg ut!

    SvaraRadera