03 augusti 2012

"S" som i semesterspaning i Skåne

Åh, vad härligt efter veckor med ostadigt väder och borttappad värmebölja här hemma.
Att stråla samman med barndomsvänner där värmen finns. Österlen visar sig från sin allra bästa solsida. Långt därute på havet förbereder sig segelbåtarna för "Bornholm runt" och luften är så klar att siluetten av ön syns i fjärran.

 
Själv anländer jag till dukat bord med sill, rökt sik och färskpotatis. Nyplockade hallon med Skåneglass till efterrätt, allt är som en dröm. Ganska precis ett år sedan vi senast träffades, inga tider att passa och natten är lång.
Följande dag blir det årets första dopp i havet för egen del. Parasoll ska placeras ut, filtar och fikakorg likaså. Lite uppvärmning innan det svalkande badet och så fika, mums. 

Som barn sa alltid mamma att man måste vänta ½ timme, innan man fick bada igen. Annars fanns det risk för kramp, så vi gör väl likadant nu också för säkerhets skull.

Ny dag som nu även är lite svalare inleds med nästa äventyr, att cykla dressin. En nedlagd järnvägssträcka på 19 km t/r mellan Tomelilla och Fyledalen är målet. Vi får noggranna instruktioner och så bär det iväg med "hjulingen" utför och ner i dalgången. Dalen är en förkastningsspricka, där det för några är sedan faktiskt var en lite jordbävning. Men i dag rister det inte från jordens inre.

En glasskiosk i den gamla banvaktarstugan passar oss
Lättrampat
4 timmar senare är vi tillbaka i sommarhuset. En dusch, lite vila och så visafton i Kåseberga Fiskeläger. 
 Kvällens dragplåster i Sjöräddningssällskapets båthus är Gruppen Salt med sina sjömansvisor och så Ola Magnell, som vi minns från 70-talet.
 I pausen hinner vi med stekt sill, lingonsylt och potatismos. Troligtvis en nationalrätt i dessa trakter.
 Dagar går fort när man har roligt men nu det är tid att "tänka på refrängen" och vända norröver. Vi prickade verkligen in värmeböljan och skördearbetet på fälten blev en bonus. Stort tack till Österlen, kram till oss alla och på återseende!!

3 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Underbart att få ta del av dina upplevelser i Skåne! Ser ut att ha varit en paradisisk tillvaro! Väl unt!

  SvaraRadera
 2. Ser helt underbart ut, Österlen är härligt när det är sommar där!

  SvaraRadera
 3. På spaning efter den tid som kommit. Åh vad härliga bilder! Man är där igen.
  Tre minnesbilder: ljuset på kvällen när vi går ut med stranden och allt är omvälvt av pärlemor och vi blir självlysande.
  Alla små djur som ville ligga och steka sig på tågrälsen och som fick så bråttom bort med sina svansar när vi kom åkande.
  Antjes utsläppta silverhår och kramen hon gav oss.
  Kram och tack! Tove

  SvaraRadera