20 december 2009

7 sorters Julkakor enligt beställning


I dag är det "Slörsöndag" enligt gammal tradition. Här ska det bakas och fejas så det står härliga till. Efter noggrann planering och inköp av allehanda råvaror, är det så dax för årets julbak. Bertan och marmeladmästaren gör en ansvarsfördelning mellan sorterna.

Först ut bland de sju sorterna är MINTMUFFINS.
Smält 150 gram smör och 150 gram mörk choklad (av valfri kvalitet)
Tillsätt 10 - 15 droppar pepparmyntolja
Blanda i en skål:
1 påse riven kokos
2 dl socker
1-2 msk vaniljsocker (äkta eller falsk)
3 ägg
smör och chokladblandningen
Låt det svälla en stund.
Klicka ut smeten i småbrödsformar 3/4 av formen (stl större än knäckformar)
grädda i 200 grader i 10 minuter


SMÅ VALNÖTSKAKOR
2½ dl finhackade valnötter
125 g rumsvarmt smör
½ dl socker
2-3 tsk vaniljsocker (äkta eller falskt)
2½ dl vetemjöl
florsocker till garnering
Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda ner vaniljsocker, valnötter och mjöl.
Rulla små kulor av degen. Lägg på bakplåtspapper och grädda 20 - 30 min i 150 - 175 grader.
Så snart kakorna fått färg på undersidan är de klara.
Sikta florsocker över innan kakorna svalnat.


VANILJHORN ca 60 stycken
Mal 100 g sötmandel
Blanda med
1 dl socker (88g)
4½ dl vetemjöl (270g)
1 msk vaniljsocker (äkta eller falsk)
Hacka 200 g smör
Rör ihop alltsammans till en deg.
Rulla till fingertjocka längder, skär i bitar.
Böj till horn och grädda i 175 grader i 10 - 12 min.

GÖTAS BONDKAKOR
ca 80 st
6 dl vetemjöl (355g)
1½ dl socker
120 g Smör (för smakens skull)
80 g margarin (för formens skull, annars flyter de ut)
1½ tsk bikarbonat
1 msk sirap
3/4 dl sötmandel (hackas grovt)
Lägg mjölet på bakbordet, gör en fördjupning och lägg i socker, smör och margarin, bikarbonat, sirap och den hackade amndeln. Arbeta ihop till en deg som formas till två limpor. Ställ kallt tills de stelnat (2 tim eller över natten)
Skär i ca ½ cm tjocka skivor. Grädda i 225 grader ca 5 min

FINSKA PINNAR
80 g Smör (för smakens skull)
120 g margarin (för formens skull)
2 msk socker
6 skållade rivna bittermandlar eller 10 - 12 droppar bittermandelolja
4½ dl vetemjöl (270 g)
Pensling och garnering: ägg, hackad sötmandel och pärlsocker
Rör smör och socker smidigt.Tillsätt bittermandel alt oljan, mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt stå kallt minst 1 tim.
Dela degen i 4 delar och rulla ut till fingertjocka längder.
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel och pärlsocker.
Skär i 4 cm långa bitar. Grädda i 175 - 200 grader i 10 - 12 min.


Nu är det äntligen dags för Marmeladmästaren att baka sina bejublade mästerverk. Receptet har förts från en generation till nästa och kräver sannerligen, lätt hand och gott omdöme.
Var så goda!
WIENERBRÖD à la 1945 (dubbel sats)
5 dl kall mjölk
75 g jäst
2 ägg (vispas lätt upp)
4 msk socker
800 g vetemjöl
Inkavling:
500 g smör
Pensling med uppvispat ägg
Wiernerbröd ska göras av kalla ingredienser och kavlas på svalt ställe på kallt bakbord.
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, lätt uppvispade äggen, sockret och mjölet. Degen ska vara ganska lös. Kavla ut den till en avlång kaka. Skär smöret som ska vara fast (inte hårt) i tunna skivor och lägg ut det på halva kakan.

Vik den andra hälften över och tryck till vid kanterna.
Bulta först lätt med kaveln och kavla sedan åter ut degen till en kaka.

/:Vik kakan i 3 delar, vrid den 1/4 varv och kavla ut på nytt.
Upprepa detta ytterligare 2 ggr:/
Skulle smöret krypa ut, avbryt kavlingen och ställ degen svalt tills den blir fast igen.
Låt den färdigkavlade degen vila 10 min innan utbakning.

Baka ut degen till mindre bröd eller till kransar och längder.

Låt brödet jäsa på sval plats ½-1 tim. Får det jäsa för varm kryper smöret ut och brödet blir inte frasigt. Pensla med ägg och grädda i 250 grader i 6-8 min.
Glasera brödet när det svalnat med florsockerglasyr eller annat sött.

CHOKLADBISKVIER nästan som Sara Bernard
Till bottnar
100g hasselnötter
1½ dl florsocker
2 äggvitor
Hacka hasselnötterna fint i matberedaren och blanda med florsockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner det i nöt och sockerblandningen.
Klicka ut på ett bakplåtspapper, ca 1 msk i varje klick.
Grädda i 200 - 225 grader i 10 min. Ta försiktigt loss kakorna från papperet när de svalnat något.
Mörk Chokladkräm:
Koka 3 msk socker med 1 dl strösocker till trådprov.
Tärna 150 gram osaltat smör i en skål. Rör med gaffel tills det mjuknat
Vispa upp 3 äggulor i en annan och värmetålig skål.
Tillsätt 50 gram mörk choklad som hackats grovt.
Häll den heta sockerlagen över ägg och chokladen under kraftig vispning, lite i taget.
(Låt skålen stå på en fuktig disktrasa, så glider den inte runt)

Vispa till blandningen svalnat.
Häll nu äggblandningen över det upprörda smöret, lite i taget. Blanda med en slickepott till en jämn smet.
Ställ i kylen för att stelna.
Bred ut chokladsmeten på varje biskvibotten så att den blir högst i mitten. Går enkelt med en bordskniv.
Ställ de färdiga bottnarna i frysen.
Smält lite mörk choklad och bred över varje biskvibotten så att chokladsmeten täcks.
Förvaras i frysen till servering.

Till slut kommer här också ett bonusrecept

FARMORS RULLRÅN dubbel sats
4 ägg
3 dl socker
3 dl potarismjöl
200 g smält smör
3 msk vatten
Blanda ihop smeten och låt den stå och svälla ca 30 minuter.
Till detta bak behövs dessutom ett rullrånsjärn.Påminner om ett tunt våffeljärn utan taggar.
En spis med "vanlig" gammaldags platta underlättar gräddningen, eftersom järnet ska vändas under gräddningen. Snabba flinka fingrar som tål hettan, när rånet är färdiggräddat och ska rullas. Alternativt används en rångaffel i trä. Fråga gärna någon gammal släkting till råds inför gräddningen.

7 kommentarer:

  1. hej där, blir inspirerad.
    Själv ska jag baka schackrutor och göra mintkyssar. I går gjorde vi knäck. Gubben tar sig just an sillinläggningar och gravar strömming.
    I veckan gjorde jag ditt blåbärsbröd, ett i korg, ska serveras på jullunchen är tänkt...det andra mumsar vi på för fullt.
    Kram från Sportsockan som i går åkte en sväng skidor med familjen.

    SvaraRadera
  2. Suck... håller som bäst på att knåpa ihop några småkakor och uptäckte att äggen är slut. Får ställ in halvfärdiga degar i kylskåpet till i morgon. Avundsjuk bli man på alla dessa fina, goda kakor som maggan fotat. Undrar om hon besökt nåt kontidori nyligt med "dold kamra". Godjul önskar en gurkeva (grön av avund)

    SvaraRadera
  3. Åååhh, biskvier...Ser bara för goda ut! I vårt hem har vi inte riktigt kommit igång än med bakandet, allt som åstadkommits i den vägen är en pepparkaksdeg, som jag rörde ihop igår i ett duktighetsil. Dessvärre känns degen hård som granit, så utbakandet kan bli en utmaning. Får leta efter ett spett (står visst ett i gula boden) så man kan sprätta loss en liten klutt och sätta igång och kavla.

    SvaraRadera
  4. Oj, så mycket gott. Wienerbröden har jag hört talas om men aldrig smakat...
    "Slörsöndag" vilket roligt uttryck - har aldrig hört det förut!

    SvaraRadera
  5. God Jul och Gott Nytt År til er alla önskar gurkeva

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Vilken fin sida, kommer att besökas fler gånger.
    En rångaffel var kan man få tag i en sån?
    Vore tacksam för svar.
    mvh penore.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Det jag direkt kommer på just nu vad gäller "RÅNGAFFEL" är på ngn hantverksmässa så här innan jul. I olika recept står det att man ska använda en gaffel eller pinne. Själv rullar jag med fingrarna, men då måste man vara snabb!Lycka till

    SvaraRadera