17 december 2009

Galet förväntansfull som ett LED i tiden


Tänker varje år, att nu ska det väl vara slut och över med denna nyfikenhet inför julen. Men vart efter dagarna går, glöggkalasen avlöser varandra och ytterligare en pepparkaksburk är tömd på sitt innehåll, så står allt klart. Bertan älskar julen.
Allt började nog redan för någon vecka sedan, när en obligatorisk Julstollen köps.


Det visar sig att på Nisses konditori i Holmsund, finns dessa bakverk uppdukade på glasdisken.
Enligt överenskommelse med de hemvändande sönerna, ska SJU sorters kakor bakas till jul. Om någon sort då oförhappandes blir köpt i stället, kan det bli någon extra sort bakad som bonus.
Denna JUL-stollen är ett starkt och levande minne från barndomens jular. Grannfamilj i huset intill, har en mamma med baktraditioner från Tyskland. Där finns alltid "Stollen och småkakor" på julbordet. Roligt och spännande att få prova nya och okända smaker. Smaker som har gett bestående minnen för resten av livet. Tack tant Antje!!


Året när LED-lamporna gör nu sitt intåg i det svenska folkhemmet. När de gamla glödlamporna ska fasa ut, gäller det att vänja sig vid det nya skenet. Grönsaksodlaren introducerar inköpt belysning, som en för tidig julklapp i år. Det gäller att hitta den rätta fattningen, storleken och det varmaste ljuset. Inte vill någon att det ska skina som i en industrilokal. Men att minska sin elförbrukning, kan väl ses som en julklapp i sig.
Samtidigt med lamporna inhandlas även diverse ingredienser till kommande kakbak. Lite julmusik, tillsammans med några muggar egen lingonglögg och de nyuppsatta julgardinerna, borgar för en lyckad kakbakarhelg.

Bertan väljer att återkomma eftersom, med några smakprov av det SJU...

2 kommentarer:

  1. Kan bara instämma i föregående kommentar, mycket snygg gardinkappa! Måste också säga att "etiketteringen" av recept mm är imponerande! Det vattnas i munnen när jag ser allt gott bröd!

    SvaraRadera