15 september 2009

Äppelbröd i höstglöd



Härliga färger att njuta av och som möter oss varje morgon när solen sakta stiger upp.
Grannfamiljen mitt emot, har en sagolikt rött äppelträd som "brinner" när eftermiddagsljuset ligger på.

Får veta att det är ett ASTRAKAN, ett sådant som Kristina från Duvemåla planterade vid stugan i Amerika.
Tro det eller ej, men Bertan tillåts plocka ner och använda efter behag.
Storleken som hönsägg, men runda naturligtvis. Lite syrliga och otroligt goda att bara mumsa på direkt från trädet.

Plocka, plocka så kan det också räcka till ett egenkomponerat

ÄPPELBRÖD med rågsurdeg
På morgonen skållas
150 gram grovt rågmjöl
50 gram linfrö
150 gram fullkornsdinkel
en näven pumpakärnor
med 7½ dl kokande vatten

Allt får vila i assistenten till framåt kvällen ca 8-10 timmar
Grönsaksodlaren lovar att tillsätta
1½ dl surdegsgrund på morgonen när skållningen svalnat
och innan han beger sig iväg för att hämta hem nya honungslådor.

När "bagarinnan" väl är hemma är det dax att tillsätta
3 tsk salt
10 gram färsk jäst utrört i 2 dl ljummet vatten
4 grovt delade Astrakanäpplen med skalet kvar
550 gram vetemjöl
ca 200 gram fullkornsdinkel
och mjöl till bakbordet

Efter lite sniffande i degbunken anar Bertan oråd...
Är verkligen surdegsgrunden tillsatt?????
.. svaret kommer inom kort när odlarmannen kliver innanför dörren.
Hoppsan, allt blev bortglömt och surdegen står orörd kvar på bänken.
Vad gör man då? I med lite grund i efterhand, för smakens skull.
Sedan får allt jäsa ca 2 timmar i degbunken.
Upp på bakbordet där degen delas till två bröd.
Rundriv och placera i de avlånga mjölade jäskorgarna.
I botten ligger först några färska äppelringar.
Jästid i korgarna är ca 40 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250 grader (varmluftsugn)


Tippa upp bröden på bakspaden, snitta lätt mellan äppelskivorna och skjutsa in i ugnen.
I med ½ dl vatten i ugnsblecken i botten av ugnen.
Grädda ca 6 minuter på full värme, sänk till 200 grader och grädda vidare tills brödet har en temp på ca 97 grader.

Det luktar både äppelpaj och äppelmos i hela köket när det är dax att ta ut bröden.


Så får de vila sig under bakduk till morgondagens provsmakning

8 kommentarer:

  1. Bertan.... jag är helt tagen. VIlka bröd! Det festligaste vi ahr är Råg-Rut....

    SvaraRadera
  2. Quelle fantasie! Tu es remarkable. Je veux aller en France avec toi!/ La personne qui et marrié (?) avec le homme qui faire les bateaux.

    SvaraRadera
  3. Hoppsan och haha, vadan hädan i denna parlé francais... Avec toilette?? Je ne se pas...

    SvaraRadera
  4. Tu ne comprends pas?! Practiser, practiser mon ami! Bientôt, bientôt. Garntomten où es tu?

    SvaraRadera
  5. Hej Bagarbertan! Vi har precis bakat färdigt detta formidabla äppelbröd och vill tacka dig för receptet. Vi hade lite för lite äpplen så vi provade sätta till sultanarussin och hackade hasselnötter, det blev jättegott!
    PS. På min blogg skriver jag om klimatsmart mat, som mitt projektarbete för gymnasiet, och vill gärna länka till din fantastiska blogg. Är det ok?

    SvaraRadera
  6. Hej Glasblåsardotter! Det går hur bra som helst att länka till min blogg, rent av en ära! :)Kul att brödet blev bra, ska prova dina ingredienser. Vad heter din blogg?

    SvaraRadera
  7. Tack så mycket! :)
    Bloggen heter mysklimatmat.blogspot.com
    Har precis startat, men planerar att komma igång på riktigt snart!

    SvaraRadera