08 augusti 2010

Blåbärstema


Trots försommarens frostknäppar och torkan under juli, orkade några blåbär hålla sig vid liv och växa till. Grönsaksodlaren kom hem med en hink full efter ett mödosamt letande. Däruppe på hygget hörde han en björn som "visslade" och ringde genast för att berätta.Tyvärr hann jag inte svara i tid för att få höra björnen... Tydliga spår av nedtrampad mossa och gräs fanns runt i riset, spår som inte var från människliga fötter. Dessutom hängde alla blåbär kvar på kvistarna. Ingen hungrig björn med andra ord.. hihi


Finns det något godare än en tallrik yoghurt med solmogna färska blåbär. Dessutom nyttiga som bara den. Innehåller värdefulla antioxidanter. Dessutom bättre att äta som de är, än i form av piller...
I familjen brukar vi fira första blåbärsskörden med att baka "blåbärsbullar".

Egentligen liknar de mer en pizza än en bulle. Degen är en vanlig vetedeg som delas i mindre bitar och kavlas ut. Fylls med blåbär, socker och lite potatismjöl. Penslas med lite ägg och gräddas.
I familjen är det en sport att se vem som klarar sig längst utan att kladda ner sig runt munnen eller mellan fingrarna. Så det gäller att hitta en bra teknik och ha gott om servetter : )

Det sista exemplet på blåbärstemat är denna Blåbärspaj med pinjetosca.
Verkligen supergod med lite vaniljglass eller grädde. Så här kommer receptet som går att variera med de bär eller frukter man har till hands. Den här formen är ca 26 cm i diameter.

Pajdeg
125 gram smör (smäts)
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker
Blanda ihop alla ingredienserna och tryck ut i pajformen. Låt vila 30 min i kylen.
Fyllning
2 dl blåbär eller blandade bär eller frukt (hallon är nog gott)
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
Toscasmet
100 gram smör
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 gram pinjenötter, mandelspån eller andra valfria nötter

Förgrädda pajskalet i 10 min i 200 grader
Fördela bär potatismjöl och socker över bären
Koka ihop toscasmeten: Lägg smör, socker mjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda upp OBS! ska inte koka. När smeten tjocknat häll i pinjenötterna.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 minuter tills pajen fått fin färg.

5 kommentarer:

 1. Hej där! Ska nog prova på din blåbärstosca. Har en make som älskar toscakaka, så detta blir nog en fin överraskning.
  Måste bara plocka lite blåbär först..
  Ha en fin dag!
  /Annica

  SvaraRadera
 2. mums, blåbärstosca, låter jättegott!
  tack för inspiration och för all de fina bilder...
  liz

  SvaraRadera
 3. Mmm - blåbär är nog min favorit bland våra svenska bär. Toscan låter god. Själv är jag barnsligt förtjust i farmors blåbärskakor som görs på bakpulverdeg... Inget hopp om att du vid som bagerimadam på Resecentret runt knuten. Skulle vara härligt att kunna kila dit i morgonrocken och köpa gott bröd istället för intorkade Delikatobollar som jag hör hot om... (oj - stämmer kommunen mig nu tro...?)

  SvaraRadera
 4. Ett litet tips från mig...jätte gott med röda och svarta vinbär på toscakakan:-) / Groddaren

  SvaraRadera
 5. Tack tack till er alla för idéer och feedback på toscan.
  Tyvärr ingen Bagarberta på resecentret och vi hoppas att delicato icke gör sig besväret bakom disken heller!! Vi är i ett fritt land där fullt av åsikter ryms, eller hur! :)

  SvaraRadera