07 april 2010

Borneo - Kudat och över havet till Pulau Banggi 5


Nu är det dags för lite mer ö-liv, med fiske och fina stränder. Lonely planet beskriver den nordvästligaste delen av Borneo på ett så tilltalande sätt att valet blir lätt.
På ett alltför okontrollerat sätt sker två bussbyten i rask takt. Det är då misstaget sker. Den ena och den "viktigaste" ryggsäcken med alla fiskedrag och kläder, blir kvarglömd i bagaget på en taxibil. Efter tre timmar i minibuss är vi så framme i Kudat där ett hotellrum väntar. Först då upptäcks det hela och grönsaksodlaren är utom sig...

Utsikt ner mot hamnen från Ria hotel i Kudat
Morgonen därpå hittar vi stationen för minibussar och efter en stund också någon som pratar engelska. De lovar söka reda på den taxichaufför som lämnade av oss, när de kommer tillbaka till busstationen i KK.

Jippie, så på kvällen ringer telefonen och en vänlig människa meddelar att han står utanför vårt hotell med ryggsäcken. Allt finns kvar och lyckan är fullständig.
Följande morgon styr vi kosan mot hamnen och människor vinkar och hälsar glatt. Vet alla i stan om historien med ryggsäcken? Det verkar så. Så myntar odlarmannen själv begreppet "VillerValle".
Nu tar vi färjan 1½ timme till Pulau (ön) Banggi där ett rum är förbokat på Resorten.

Det första som syns när färjan lagt till är en Watervillage. Det är är så långt från storstan man kan komma, ska det visa sig.

Här är vår bostad för de kommande 4 dagarna. Extra tillval är en lyx men också en nödvändighet för klena nordbor. En AC som efter lite mixtrande börjar fungera.
Här är några kamrater som ingår i priset för rummet.

En badrumsspindel...

och en Geekoödla, men det skulle visa sig finnas fler.

Sagt och gjort, upp med nätet över sängarna.

Här en dusch och en golvtoalett i ett
.

Utsikten är mot det som ska bli frukost, lunch och middagsställe. Det enda som finns att tillgå, men oj så trivsamt. Att två ensamma blekansiken kan fånga sådan uppmärksamhet.

Det finns 5 gluggar att välja på i en lång rad.

Gajir, en av de få innevånarna som pratar engelska.
Han tar med VillerValle på tidiga fiskeutflykter när solen precis gått upp.

Lite fångst att ta hem till frun och de 6 barnen.
Han är intresserad av hur vi lever och varför vi har så få barn i Sverige.
Familjen lever på de begagnade kläder han köper in, lagar på sin trampmaskin och säljer vidare. De sämsta går till tvättrasor.

Han är också noga med att besöka moskén i byn
där en hög stämma varje morgon vid 5-tiden ropar ut olika böner.

Själva koncentrerar vi oss på att med ficklampan som hjälp, få syn på den vattenorm som ska finnas vid vår resort. Den kommer upp varje kväll för att sova i trädet bredvid.

Redan vid första försöket lyckas det. En giftig rackare en meter lång, som lever på fisk. Den lär ha för korta tänder för att kunna bita genom människohud. Ska man tro på det?
Följande dag har vi bestämt med vår "mulla" Gajir, att han ska ta med oss till Maliangin Island, där vi ska snorkla bland fisk och korallrev.

Det ska bli första korallmötet för DjungelJane.

2 kommentarer:

 1. Verkar utrymmessparande och lättstädat med kombinerad duschtoalett! (Skall begrunda detta inför kommande badrumsrenovering.) Fantastiskt att ryggsäcken kom tillrätta, vilka ärliga människor som bor i Malaysia! Hoppas fiskeguiden fick mer än en fisk med sig hem till frun och de 6 barnen. Ja, varför har vi så få barn i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Hej Berta,
  så mycket att kommentera på, jag som inte har kommenterat nu på länge.
  Vad roligt att kunna läsa om er resa till Borneo, och att nu kunna se fler bilder om resan.
  Det påminner mig lite om Thailand, i syn detta med duschen och golvtoan...
  Men jag har aldrig svarit till en sådan watervillage, fint ställe att bo på...
  Inte skulle jag lite på att vattenormens tänder inte dög till att bita människohud... tänk om giftet penetrerade huden ändå... jag är inte så bra med spindlar heller, men man lär sig att tåla dem ju längre man är hemifrån.
  vad bra att ryggsäcken kom till rätta och att allt fanns kvar, vad ärliga de var.
  Vad roligt att din man kunde åka på fisketur där, jag ser fram emot att läsa och se bilder av DjungelJane och korallen.
  hälsningar
  liz

  SvaraRadera