23 augusti 2009

Skördesäsongen är inledd


Äntligen är tiden inne för både Bertan och Grönsaksodlaren att skrida till verket.
På var sitt håll och med bagaget fyllt av backar med ekologiska grönsaker, honung och marmelader. Det är torghandel som gäller under sammanlagt 6 lördagar framåt. Inte vilken som helst, utan BONDENS egen MARKNAD. Det låter väl mäktigt, att efter en hel vår och sommar med planering, sådd, ogräsrensning få avsluta med skörd och marknad.


Både i Umeå och Ö-vik får innevånarna förmånen att handla lokalt, ekologiskt och pinfärskt. Kunderna "hänger på låset", för att hinna välja bland primörerna före alla andra. Talesättet "flugor kring en sockerbit" kan gälla som ett signum, för denna härliga begivenhet.


Bertans surdegsgrund får vänta och mogna ett tag till. Nu tar livet som torggumma vid för några veckor framöver.
Grönsaksodlaren oroar sig för höstfrost, varje kväll när termometern sjunker under + 7 innan solen gått ner. Är det dessutom stjärnklart, är risken överhängande. Så blev det härom natten, då både västeråsgurka och nedre delen av Zucciniraden fick sig en köldchock. De är särskilt känsliga och hinner inte hämta sig. Nästa hot ligger över ärten och småbönorna. Plocka, plocka för brinnande livet.


Mangolden ser fin ut och även grönkålen med sina vilda plymer. Den klarar sig också ganska bra mot frost och från angrepp. Det är bara skogens rådjur som inte kan hålla käkarna från det krispiga bladen på gulbetorna. De försvann i förrgår natt. Till och med några gnag i själva betan. Kanske har några klarat sig?!


Så fort det går och när grönsaksodlaren vilat kroppen lite, ska all potatisen upp ur jorden. Det måste göras en dag när regnet inte hänger i luften. PRINCESS heter sorten, är gul och fin i köttet och en av Bertans favoriter.


Vitkålen är så spröd och söt och nästan som sallad i smaken. Här uppe i norr får vi den bästa kålen!! Den gillar de ljusa sommarnätterna och de svala mörka höstkvällarna, då den laddar på med all sötma som går att uppbringa. Kål och kål är alltså inte samma sak..
På den första marknadsdagen får besökarna dessutom chans på de kantareller som Bertan erövrat under den gångna veckan. Gissa om det blir strid på varje hekto.
Nu gäller det bara att sova igen alla förlorade timmar, innan kommande lördag på torget.
Vi ses!!

8 kommentarer:

 1. Köpte ett vitkålshuve i lördags å jorde sallad, härligt mild och god. Tur att ni finns för larverna festat upp mina kålar. gurkeva

  SvaraRadera
 2. Å, vilken kålrabbi! För att inte tala om sockerärtorna. Hur kan vi komma över ett parti av lite-av-varje utan att behöva åka in till stan på lördag igen?

  SvaraRadera
 3. Gurkeva, du har väl både gurka och några chilisar för hugade spekulanter på lördag? tur att vi har kålen.
  Ja Gullapan,du får skicka iväg en springare till stan för något annat förslag finns inte för tillfället. Eller handla extra mycket varannan lördag.

  SvaraRadera
 4. Vilka fina bilder på kålen! Inhandlade vitkål och broccoli av Grönsaksodlaren själv på lördagen. Vilket drag! En levain slank ner i kassen med. Spanade efter kändisar i vimlet men ingen Gullapa i sikte!

  SvaraRadera
 5. Å så sugen jag blev av att kika på dina färgglada vackra grönsaker....!
  Det där vitkålshuvudet ser verkligen ut att smaka på ett helt annat sätt än de kålhuvuden jag hittar i affärena här..hmm?..så det är i norr de trivs bäst alltså ? ? Synd att det är så LÅNGT upp...; )
  Good luck med försäljandet nu!
  = )

  SvaraRadera
 6. Kan man få göra en liten beställning hos grönsakshandlaren och hans Bertan? Ser bara för härligt ut och det är nu de nya fina vanorna inför höst och vinter ska anläggas, för att kroppen ska må bra och muskler ska byggas. Groddaren

  SvaraRadera
 7. Ska man ta detta som en beställning??? gurkeva

  SvaraRadera
 8. Välkommen till torget och botanisera bland det nyskördade. Ännu flera lördagar kvar.

  SvaraRadera