25 augusti 2009
Svampfrossa på riktigt
Här börjar berättelsen som ledde fram till Bertans bidrag under sommarens stickutställningen på Bruket i Olofsfors.
Temat var "återhämta" och så här blev det. Tanken var svampkorgen, med egenkomponerat mönster. Tillsammans med filtningen skapades i stället en annan större korg.
FROSSA, det är då man darrar i hela kroppen.
Bertan är på väg till skogs, tillsammans med hushund och ledsagad av grönsaksodlaren. Härlig morgon med klar luft som påminner om regnet som fallit under natten. Lite grann kvar som droppar ner från träd och buskar. Men vad gör det, när tankarna handlar om svamp. Det bli spaning längs vindlande stigar i de djupa och hemliga skogarna.
Så dyker ett minne upp. Tänk att vi då hittade blodriska. Den gången och aldrig mer sedan dess. Är det möjligt att det står en just här och nu, i det fuktiga gräset bland granarna. Lite för stor och förväxt. Späda exemplar är de bästa.
Ny stig över ett hygge och där på en stubbe, växer det mytomspunna "trollsmöret, så gult och lysande.
Det är GULT och lysande det ska vara!!
Bakom storstenen brukar vara säkert, påminner svampkännaren. Fylld av förväntan smyger sig Bertan mot målet. Hushunden ser undrande på sin matten, och däääär, hihi, är det sant? Frossan kommer först som en lite darrning i korgen. Sedan blir det hopp och dans.. "galenpanna där"!!
Överallt i små klungor växer de så fridfullt. Halva korgen fylls andäktigt och på ett enda ställe.
Det här ger mersmak, bara ett litet ställe till innan hemfärd.
Så vid bäckkroken bland ekorrbär och linnea, hittar vi dagens sista bestånd.
Är inte detta fantastiskt, så lysande gult. En återhämtning att leva länge på!
Blöt och nöjd återvänder Bertan hemåt. Frossan ska stillas med ett sötbak till eftermiddagskaffet.
KARDEMUMMAKAKA tutti frutti
Smörj och bröa en form (ca 2 liter)
Värm ugnen till 175 grader
Smält 125 gram smör
Blanda under tiden i en skål
300 g vetemjöl (6½ dl)
2½ dl socker
1-2 tsk krossad kardemumma (i mortel!)
2 tsk bakpulver
Tillsätt
2½ dl mjölk
det avsvalnade smöret
Rör om så att allt blandas
Tillsätt 1½ - 2 dl röda och svarta vinbär
eller andra bär.
Grädda ca 45 - 50 minuter. Kolla av med en provsticka, det kan gå snabbare om formen har ett hål i mitten.
Gott värre med en klick turkisk yoghurt och lite mer vinbär.
Vilken lyckad dag.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilken frossa Bertan! Kakan ska absolut provbakas. Och tack för att du bloggar! Ger en krydda i livet. /Båtbyggarhustrun
SvaraRaderaGlömde kardemumman i receptet, oj oj
SvaraRaderaSka var 1-2 tsk krossad i mortel (inte mald)Måste knastra lite när man sätter tänderna i kakan, annars är det ingen riktig kardemummakaka. Tack själv, jag läser vidare!
Åh så härligt det ser ut i skogen. Det doftar ända hit!
SvaraRaderaOch receptet ska prövas med vita vinbär som liknar fiskögon!
Glömde säga att det var en väldigt stilig korg du filtat. Kul!
SvaraRadera...och även den förra korgen som jag fått!! tack för den!
SvaraRadera