19 september 2010

Valnötsbröd på valdagen


Kanske förutsägbart att baka valnötsbröd på självaste valdagen?!
Bertan bjuder på både recept och det förutsägbara.
Själva brödbaket startade på morgon med en skållning. Några timmer senare kom rågsurdegsgrunden och slutligen själva degen med mera mjöl salt och valnötter.

VALNÖTSBRÖD med linfrö
Skålla:
300 gram rågmjöl
100 gram hela linfrö
100 gram fullkornsdinkel
8 del kokande vatten
Körs i degblandare tills allt är väl blandat.
Låt stå 2-3 timmar till "gröten" avalnat.
Tillsätt:
1½ dl rågsurdegsgrund
Rör om ordentligt 1-2 minuter.
Låt fördegen vila 1-2 timmar
Tillsätt
20 gram jäst utrört i
1 dl ljummet vatten
115 gram hela valnötter
750 gram specialvetemjöl (Manitoba Cream)
Kör degblandaren 6 minuter på steg 1
Kör därefter 2 minuter på steg 2
Tillsätt:
3 tsk salt
kör till sist 2 minuter.
Låt jäsa i bunken till dubbel storlek eller ca 1 timme,
Dela degen i två delar och forma bröd
Jäs övertäckt i mjölade korgar alt på bakplåtspapper i ca 30 - 40 minuter.
Förvärm ugnen till 250 grader.
Ställ in brödet på förvärmd plåt alt på baksten.
Tillsätt 1 dl vatten i bleck i botten av ugnen.
Grädda 10 minuter.
Öppna ugnsluckan och lufta ett ögonblick
Sänkt till 200 grader och grädda klart brödet.
När brödet innertemperatur är 97 grader tas brödet ut. Ca 45 minuter.
Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar