26 juni 2017

Midsommarutflykt - Rotsidan


Årets midsommarhelg har bjudit på blandat väder. Helgen inleddes tack och lov med sol och ganska vindstilla.
Sedan några år tillbaka har det blivit picknickturer i olika väderstreck så här på midsommarafton. Vem vet, nästa år är det kanske Finland som gäller eller norra Norrlandskusten.


Målet är Höga kusten och naturreservatet Rotsidan. Det kallas också "de vidsträckta hällarnas reservat" och det är så sant. Just den här kuststräckan är ca 4 km lång av vackert slipade flacka hällar som går ända ner i havet. Än så länge inte badbart för min del, men om en månad till kanske.


Men där vi slår läger lite högre upp är klipporna söndervittrade och formar trappsteg och fina sittvänliga platser. Sill, färskpotatis, ägg och lite bröd smakar gott när man dessutom kan njuta en vidunderlig utsikt över havet och hällarna söderut.


Inte så många blommor som slagit ut här ännu. Men i en skyddad skreva växer i alla fall den lilla strandtraven. 


Vi vänder åter norröver och väljer kulturvägen som löper längs slingrande genom landskapet. Vägen passerar bland annat Barsta och Bönhamns fiskeläger. 


Här det stillsamma fiskeläget Fällsvikshamn. På gårdarna runt om förbereds för midsommaraftonens grillfester. På havet syns inte något annat än sjöfågel och laxnät.


Höga kusten har ett otroligt kuperat landskap, små åkerplättar midsommarpyntade gårdar.


Vi hittar ett ställe för eftermiddagfikapaus. Den lokal båtklubben i Omne har också ett halvt övervuxet rastbord med bänkar som vi lånar.


Fin utsikt över fjärden där olika midsommarblommor gör oss sällskap.Denna Redberry Trifle Cake med marinerade jordgubbar och hallon är himmelskt god och med nykokt kaffe firar vi in helgen.

Nu hoppas vi på en solig och varm fortsättning på sommaren, med många härliga bad i havet!

1 kommentar:

  1. Jag har sökt runt internet för att hitta bilder på Omne och hittade hit. Huset över din text "Vi hittar ett ställe för eftermiddagfikapaus. Den lokal båtklubben i Omne har också ett halvt övervuxet rastbord med bänkar som vi lånar." är mitt båthus :D

    Kul att se! Samma båthus hamnade i en lokaltidning som var framsida för många år sedan. Trevlig helg!

    SvaraRadera