29 november 2009

Tänt var det här


Jaha, då inleds juletiden i år igen. Som alltid en trivsam period men också lite för mycket att stå i. Särskilt när Bertan ska extraknäcka som torggumma. Det gör hon tillsammans med grönsaksodlaren som nu går in i marmelad och senapsmästarrollen.
Att vara på julmarknader innebär också att man får julstämningen inpå.
Denna första adventhelg på Bruket i Olofsfors innebär tidiga mornar och sena kvällar, då allt ska fyllas på burk, etiketteras och ställas upp så att kunderna blir intresserade.

Som bonus tack vara den milda hösten, finns härliga grönkålsstånd till försäljning på julmarknaden. Dessutom ekologiskt odlade, utan bekämpningsmedel alltså!
Kunderna inspireras av varandra och handlar både för att dekorera på förstukvisten, runt skinkfatet men också för att faktiskt koka långkål eller grönkålssoppa.
Vi borde alla använda mer kålväxter och särskilt under vinterhalvåret när andra grönsaker nästan inte innehåller några näringsämnen alls.

Ett annat sätt att spara höstens skörd. Här finns förutom torkad grönkål också ringblommor, trattkantarell, vinbär, äppelringar och riven pumpa.

Tillbaka till julmarknaden där vissa fynd också gjordes för egen del. Inget som ska stå på hyllor och damma, utan sådant som kan användas i matlagning och bak till exempel.

Francesca som är en trivsam spanjorska, säljer bland annat olika sorters olivinläggningar och oljor, t ex. valnötsolja och så äkta spansk Eukalyptushonung. Alltså honung från Eukalyptusträdets blommor.


Där fanns också de små söta vakteläggen som kan passa till julbordet.
Nu när mörkret sänker sig över landskapet, återstå bara att slänga tvätten i maskinen, planera för morgondagen och nästa julmarknadshelg. Vi ses på Gamlia i Umeå!

9 kommentarer:

 1. Hola,
  jag hoppas verkligen på att få tag i en bukett grönkål på Gammlia nästa helg! Svägerskans göteborgska stuvning skapade ett beroende hos mig förra julen... Vi ses där!

  SvaraRadera
 2. Är det Franceska från Anräs? Hon har fina "grejjer". Biodlarna brukade stå brevid henne på museets julmarknad. har stått och "dreglat" övre hennes varor flera gånger.

  SvaraRadera
 3. Beställer härmed ett stånd grönkål. Intendent Stinas kål har prytt kaféets trapp i helgen, men lär snart försvinna.
  Grönkålssoppa - mums!

  SvaraRadera
 4. Det ska bli Grönkål på Gamlia 2:a advent, så ta med både grannar och bekanta!!
  Spanjorskan är från Arnäs, javisst!
  Har ni fler recept på Grönkål så återkom!!!

  SvaraRadera
 5. Jag är i Riga nästa helg. Kanske ni kan stoppa undan en åt mig?

  SvaraRadera
 6. glöm då för guds skull inte att göra en riktig Rigaspaning! Grönkålen står beredd och väntar på din hemkomst! Ha det så trevligt

  SvaraRadera
 7. Gjorde lasagne med gravad lax och grönkålsstuvning (typ spenatstuvning) och purjo. MUMS blev det.
  / Vindsclownen

  SvaraRadera
 8. Trodde det var en flygbild på Amazonas regnskogar i din blogg, men läser att fotot visar grönkål. En god grönsak! Här hemma har vi i flera dagar knaprat i oss av en en sallad bestående av grönkål i små strimlor, grovt rivna morötter, äppelbitar och russin. Gjorde en dressing till med Maco Grönts söta senap, olja, vinäger och lite Maco Honung, den blev rätt bra (måste bara justera mängderna i receptet lite grann).

  SvaraRadera
 9. Du Grantomten!
  Kom gärna med receptet, så lägger jag ut det på bloggen. Grönkål är "hot stuff" nu och Amazonas, Ja visst är det likt

  SvaraRadera