20 september 2015

Skördetid och torktid



Allt går i en rasande fart och nu har vi mer än halva september bakom oss. 
Svamp och bär i skogen och hemma i trädgårn är bär och frukt både mogna 
och övermogna i ett huj. 


Blir inspirerad av sonen som torkat plommon. Så jag tar del av skörden, kärnar ur och fördelar
på brickorna. Eftersom halvorna är ganska "köttiga" så tar det lite tid att få dem torra, om det ens går...


Nio timmar senare börjar de likna något!! En koncentrerad energikick i alla fall. Sorten heter Mirabell


I den andra torken trivs äppelringar i flera lager, det har jag prövat tidigare med gott resultat. 
Förvarar sedan i glasburk i skafferiet. De torkar snabbare än plommon.


Testade också skivade jordgubbar av vår nya sort "Rumba" som gett mer bär än vi hunnit äta, från mitten av augusti och fortfarande...
Trattkantareller och svart trumpetsvamp passar också att torka. Gul kantarell däremot, blir gärna bitter, så den förväller jag och fryser in i små påsar.
Näst i tur står grönkålen, den torkar snabbt och kan mixas till ett pulver som sen stör i soppar, på filen eller används vid brödbaket. Härligt att bevara hösten hela vintern!

1 kommentar: