10 augusti 2015

#Husmorssemester på Österlen
Planläggningen för en lyckad Husmorssemester behöver vara gedigen. Båtbyggarhustrun och jag började redan fundera liten, hösten för ett år sen. 


Till att börja med handlade det mest om att bestämma färdriktning och tidpunkt för resan. 


Ganska snart stod det klart att sällskapet denna gång också skulle bli två resvana damer. Minsann inte svårövertalade, precis som vi anade! Vi har siktet inställt mot Österlen denna gång.
En av de mysiga kvällarna tillsammans, räknar vi ut att antal stopp under de fyra resdag skulle bli fler än 24 i alla fall. Här räknar jag upp några:
Smygehuk - Sveriges sydligaste punkt med äggakaka, lingonsylt och stekt fläsk. Där inhandlades också en bit spettekaka. Olof Viktor - Jan Hedhs kända bageri och kafé, Österlens Kryddor - ett eldorado för örtälskare, Kåseberga med Ales stenar, doft av tång och rökt fisk. Där uppe på höjden ligger den, Gunnarshögs Gård - här produceras Örterlens guld dvs. rapsolja i olika varianter, oj vad vi spontanhandlar!!
... och så Mandelmanns Trädgårdar i Djupadal i Rörum inte att förglömma. Lunch i växthuset och sen kommer solen tillbaka efter en natt med blixt och dunder. Gustav Mandelmann själv tog emot vid entrén, skalandes vitlökar för brinnande livet. Vilket ställe! I byn Rörum mötte vi även Gugge 84 år, som hade både loppis, batikalster och hemkokt rosensaft till försäljning.På Österlen finns det hur mycket som helst att uppleva. Vi hann bara en bråkdel av kultur, historia, smaker och upplevelser på de dagar vi hade till förfogande. Stens Huvud med stigarna, stranden och bokskogarna.
Kivik fick vi också uppleva från en annan sida nu när turisterna börjar skingras. Kanske är andra veckan i augusti en perfekt tid att njuta salta bad, vyer och god mat!14 grader i vattnet, men vi kan inte vara sämre än ortsborna som möta på piren varje morgon för att uppfriskande dopp.


 Sista kvällen firar vi med middag på en av byns mysiga ställen


Som avslutning hinner vi med Brösarps Backar, så tack till er, Anita, Isonny och Sirpa som gjorde resan till en riktig Husmorssemester!


....och som en extra knorr på sista dagen, hann vi besöka grannarna i sommarhuset vid Ringsjön, tack till er Karin och Samuel!

Keramik i Löderup

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar