31 juli 2015

Minisemestertripp till Simsjön


Spännande och avkopplande dagar vid Simsjöns strand hos väninnan. Det har blivit en tradition att att jag tar bilen söderut och uppströms Ångermanälven några mil från Kramfors. 

Hon har ställt i ordning det lilla härbret för min räkning. Utsikten genom de små fönstren är magnifik och skiftar allt efter tiden på dygnet och väderleken.


Fick också lite förhandsinformation om att det skulle bli valkött och kungskrabba till middag en av dagarna.
Valens kött ser nästan ut som oxfilé, är magert och skulle grillas ett par minuter på varje sida och inte längre.
Ett kryddsmör med chili, ingefära och lime till krabbenen som också tillagades i foliepaket.


Tror att valen fick lite för lång grillning, den ena filén blev torr och lite gryning, men den andra blev perfekt.


Efterrätten blev en Citron- och limepaj som var sagolik. Receptet finns längst ner!



Både dag och kvällsdopp i strandkanten fick kroppens blodomlopp att vakna till, men skönt och värmande efteråt.


Några turer för att plocka smultron och söka kantareller hann vi också med. Ingen svamp men några dl smultron fick vi nöja oss med. 

Här kommer receptet på Citron- och limepajen

Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula eller
2-3 msk vatten
Arbeta ihop alla torra ingredienser med rumsvarmt smör, sist äggulan och degen trycks ut i pajformen ca 24 cm. Vila i kylen i 30 min.
sätt ugnen på 200 grader

Citron-limefyllningen:
1 lime
1 citron
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
Tvätta skalet på citron och lime, riv sedan skalet och pressa ut saften i en skål
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker
Tillsätt grädden samt det rivna skalet och saften.Vispa ihop till en jämn smet.
Häll fyllningen i skalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna

Garnera med citronskivor och pudra över florsocker. Servera med grädde.

Tack än en gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar