23 juli 2015

Ritsch, ratsch, vi bakar tunnbröd i svenskt sommarväder


Tidig morgon, sätta degen, ta bilen västerut inåt landet några mil. Vi ska baka tunnbröd i dag, väninnan och jag.
Receptet per telefon fungerade utmärkt.
Köp tre liter mjölk och sex kilo rågsikt. "Hälften går åt till stöpan och resten till utbakningen" upplyser väninnan. 
Det ska visa sig att två kilo blir över efter avslutad bakning. Brödkryddor har du väl, javisst! Vi ska ha både anis och fänkål, kryddor är ett måste sen 50 gram jäst, 1 1/2 msk salt i degen eller två små nävar med kupad hand,1/2 tsk hjorthornssalt i degen och 1 tsk till utbakningen. Hjorthornssalt, vilket knepigt namn. Det ger extra jäskraft när kakan landar på hällen. Ta med plastpåsar också, så du kan packa brödet säger hon, jag bjuder på lunch!Två timmar får degen jäsa i bunken, den sista halvtimmen i bagaget i bilen. Vi tar upp den på bakbordet i två omgångar. Sammanlagt blir det ca 40 kakor. Rulla, rulla ämnena som radas upp på mjölat bord. "Man säger att det blir 10 kakor på en liter mjölk", bra riktmärke.


Under flera timmar har elden redan brunnit på hällen. Nu rakas den ut runt kanterna för att ge plats för första kakan.


Husfar bidrar med mer ved eftersom, "det ska va fin torr ved och inte gran, för den sprätter!"


Kaveln går lätt över degämnet, mjöl och luft över och under kakan, annars går det på tok. Den fastnar antingen i bakbordet eller i kaveln.....
Borsta kakan och Ritsch Ratsch med ringelkaveln för att få ut och forma det sista och perforera de små hålen.

Jag börjar med gräddningen för att värma upp mig lite och smygkikar samtidigt på alla moment. Här går det undan. Det gäller att inte drömma sig bort eller prata på så man glömmer sig.


Snurra på kakan på hällen med den tjocka spjälkan som heter brödspole, sen ut på rundbordet och borsta innan den färdiga kakan delas på mitten och sen i tre. 


Några timmar senare har deg på tre liter mjölk och tre kilo rågsikt förvandlats till 40 härligt doftande halvmjuka tunnbrödskakor. Tumregeln med 10 kakor per liter gäller 
inte i dag. Kanske var våra något mindre i storleken. Sen provsmakade, rullade med smör emellan. Var det kakkelurer?? Ja, så kallas de och då ska"smöret smälta och droppa i nedre änden när kaka åker in i munnen", säger experten.Haha!!!!

Tror nog att sommaren räddades tack vare den här härliga bagardan! Tack Carina och jag kommer gärna tillbaka till hösten!!

1 kommentar: