12 september 2010

Höstens sista bärskörd?


Löven faller snabbt från träden när vinden bestämt sig. En runda i trädgården för att ta vara på de sista bären som fåglarna inte hunnit sluka. Kameleontbusken eller minikiwi som den också kallas, ger bra skörd i år. Bären blir snabbt övermogna och tappar då syrligheten. Det är i storleken som ett krusbär men liknar en kiwifrukt när den delas.

Några röda och svarta vinbär hänger kvar, liksom björnbären mot garageväggen som mognar hela tiden.
En favoritefterrätt ska komponeras och serveras efter middagen. Efterrätten är snabb och kan göras året runt, varieras med färska eller frysta bär, nötter, mandlar och olika sorters frön.

Cacaotoppad Bär och Yoghurtdessert
Till två portioner
1 dl valfria bär (t ex. vinbär, björnbär, jordgubbar, hallon)
2 dl Turkisk yoghurt
3 Digesivekex
2 msk flytande honung (kristalliserad honung kan också värmas lätt för att bli flytande)
½ dl valfria nötter eller kärnor (om man vill)
2 tsk Cacaonibs som topping (krossade kakaobönor) eller krossad mörk choklad

Gör så här:
Lägg en klick yoghurt i botten på en liten skålen eller i ett vackert glas.
Krossa ett kex i stora bitar över. Fördela lite bär, nötter och rings över honung
Varva med yoghurt, kex, bär, nötter och honung en gång till.
Avsluta sista varvet likadant och toppa med cacaonibs (egen favorit från Valrona som kan finnas i välsorterade kaffe och chokladaffärer)

Eftersom SötaSaker har temat "choklad" i september, så skickar jag receptet dit också. Varsågoda att njuta i höstmörkret!

4 kommentarer:

  1. Så gott! Smakar de här minikiwisarna som kiwi eller hur är smkaken? Jag är så nyfiken. Min svärmor har i trädgården men jag har inte möjlighet att åka dit och smaka! Skulle varit kul annars!!!

    SvaraRadera
  2. Sandra: Ja, det är verkligen gott! Minikiwisarna påminner mycket om de stora om man hinner sköra dem i rätt tid. De verkar gå från perfekta och lite sötsyrliga till övermogna i ett nafs. Här äter man hela med skal och allt.De är inte ludna som du kan se på bilden. Har nu provat att torka lite i min svamptork, för att se om de behåller kvalitén. Hoppas du hinner plocka några själv också :)

    SvaraRadera
  3. Men åå så gott det ser ut! Och vackra bilder!!!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket Therése! Hösten är en härlig tid att fotografera på :)

    SvaraRadera