13 september 2010

Kulturutflykt medan lingonbrödet jäser


Regnet strilar ner, men det finns ju bra kläder att ta på för sådana tillfällen.
Av en slump föll ögonen på en inbjudan från Bruksmuseet i Olofsfors i början av veckan. "Guidad tur efter gamla kustlandsvägen". En perfekt aktivitet medan degen till lingonbrödet jäser. Det är ju lingontider nu!

Förr tog resande sig fram till fots eller med häst och vagn längs kustlandsvägen. Gästgiverierna var placerade med jämna mellanrum för att passa dagsetapperna.

Dagens tur tar sin början straxt söder om länsgränsen mellan Västebotten och Västernorrland.
Vi ska leta milastenar, länsrösen och rågångsrösen under vägen. Till det får vi en hel del historia, geologi och klokskap. Guiden för dagen är Bruksmuseets byggnadsvårdsansvarige.


Vackra valvbroar på väg att bäddas in när naturen tar över.

Här inspekteras noga det länsröse som uppfördes 1769 med dåtidens kungliga märke.
Just på denna plats händer något extra. Alla kanske vet vad GEOCACHING är utom jag. Hur kan man undgå att känna till denna märkliga hobby?! I omgivningarna runt stenen ska en skatt finnas gömd. Det gäller att leta rätt på den och registrera detta med sin GPS. Människor reser land och rike runt och byter skatter. Häftigt värre. Tyvärr hittade vi ingen skatt denna dag...

Ännu en vacker kulturminnesbevarad bro där fotografen själv halkar ner bland stenarna mot vattnet straxt efter att bilden tagits :) En rådig räddare kommer till undsättning. Tack för det!

Träbron som fanns över älven är sedan länge försvunnen, men några lämningar syns fortfarande sticka upp ur bottenslammet. Här färdades Linné redan 1732 på sin resa genom Sverige.

Till sist hinner vi också stanna till vid ett rågångsröse, som inte är så vanliga nu för tiden. De markerar tillsammans med en upphuggen gata i skogen, gränsen mellan två markägare.
Som avslutning blir det en välförtjänt fikapaus inomhus, efter en intressant tur längs kustlandsvägen.
....Och b
rödet ja, det kommer inom kort som ett nytt inlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar