11 april 2010

Borneo - på väg hem...


Nu har förberedelserna börjat inför hemresan. Några frukter till att provsmaka och en sväng till basaren först.

Här finns det Durian som måste inhandlas och provsmakas

Frukten är antingen älskad eller hatad och luktar faktiskt lite som vår surströmming.. Sötaktig smak som stannar kvar i munnen länge efteråt. Livsfarlig att kombinera med alkohol, vilket inte är aktuellt i detta muslimska land.. och den får absolut inte tas in på hotell eller i andra offentliga byggnader.

En Jackfruit, som innehåller mindre kärnor inuti som är ätliga.
Den nöjde vi oss att bara fota.

Sist i raden är Sala eller ormäggsfrukt. Den påminner i konsistensen om päron och skalet, faktiskt som ormhud. Innanför skalet finns tre klyftor och smaken är frisk.

Efter det står tyg och tillbehörsaffärer i fokus. Här ligger vi verkligen i lä. Ungdomar handlar i den moderna varuhusen eller boutiquerna. Men äldre människor låter fortfarande sy upp sina kläder hos skräddare eller sömmerska. Inte några allt-i-ett butiker precis.

Tyg i en affär och modeller i skyltfönstren.

För kvinnor i den ena butiken och för män i den andra.

Sedan vandrar man vidare med sin tygbit. En hel butik med bara band och knappar i olika material och färger.

Här en skräddare som sitter ute på gatan och syr byxor till långt in på sena kvällen.

Grannen bredvid hade symaskin de lux i guld
. Till och med en matchande hammare om något skulle haka upp sig. Ingen elektricitet behövs eftersom den drivs manuellt. Mormor Siri hade också en Singer trampmaskin när hon sydde kläder åt småflickorna...

Därefter är det bara att komplettera med FlippFlopp i passande färgställning.När nattmörkret sänkt sig är det uppvisning av traditionella folkdanser. Kan det blir bättre?! Tack för besöket och alla härliga upplevelser.
Det är nu dags för DjungelJane och VillerValle att resa hem.

4 kommentarer:

 1. Vilken kvalite var det på tygerna? Siden ?Sammet? Trasa? Lump?? Eller har de förfallit till polyester-träsket? undrar gurekva

  SvaraRadera
 2. Tygerna var av skiftande kvalité, svårt att hitta ngt i äkta siden till bra pris. Mest var det nog konstfiber, men inte lump direkt. Köpte några bitar och ska nu konsultera min kamrat Garntomten, vad gäller materialet.. så vi får se.

  SvaraRadera
 3. Blir spännande att se dina tyger! Köpte du matchande flipflops till tyget?

  SvaraRadera
 4. Inte några flipflops eftersom sjukgymnasten ordinerat ett elegantare alternativ som även passar för djungelvandring. För dessa tillfällen inhandlades passligt brokigt byxtyg till sommarsäsongen... i stället för dito flipflops

  SvaraRadera