16 augusti 2009
Åter i degbunken
Tiden har runnit på och mycket spännande har hänt denna sommar. I morgon börjar Bertans vardagsliv som konsult igen. Men innan dess blir det en stund vid bakbordet. Det passar bra en regnig innedag som denna.
Som alltid med brödbak, behöver det förberedas. En fördeg sattes kvällen innan. Alternativet som beskrivits i tidigare recept, är att göra fördegen på morgonen och baka ut på kvällen. Det mesta av tiden är viltid för degen.
SURDEGSBRYNOLF med tranbär (2 korgbröd)
Blanda på kvällen
300 g grovt rågmjöl (eko)
4 dl ljummet vatten
1½ dl surdegsgrund av råg
På morgonen har nattens arbete gett resultat!
Här är klippt råg, torkade tranbär och bovete som också ska användas.
På morgonen
Koka en gröt av
lika delar ( ca 100g vardera)
bovetegryn (eko)
krossad eller klippt råg (eko)
3-4 dl vatten
Koka till grynen blivit mjuka (ca 20 min eller enl. påsens deklaration)
När gröten svalnat blandas
ca 300 gram av gröten med
fördegen från kvällen innan
tillsätt
20 g salt
15 gram färsk jäst (utrörd i ½ dl vatten)
1 dl torkade tranbär (kan också kokas med i gröten)
600 g vetemjöl (eko)
Kör 7-8 minuter i assistenten
Tillsätt ev mer vetemjöl om degen verkar lös.
Jäs 2 - 3 timmar eller till dubbel storlek.
Kör ev några varv när degen jäst halva tiden, och låt den gå upp igen.
Förvärm ugnen till 250 grader.
Eftersom degen jäser andra gången i rågmjölad jäskorg, kan degen vara något lösare.
Låt "sömmen" på ämnet hamna i botten på korgen, så spricker brödet fint av sig själv i ugnen när det tippats upp för gräddning.
Jäs i korg ca 40 minuter (drygt upp till kanten)
Tippa upp på brödspaden och skjutsa in på bakstenen, alt på förvärmd plåt.
Ställ också en form för vatten i ugnen. Häll i ½ dl vatten efter att brödet ställt in.
Grädda ca 40 minuter eller till 97 graders innetemp i brödet. (spetsig stektermometer)
Låt bröden svalna på galler.
Det blir en kvällsmacka med lagrad ost, om Bertan kan hålla fingrarna från brödet tills dess...
Bertan har Garntomten att tacka för lånet av en utsökt bra pocketbok. I "Det goda franska köket" kapitel 2, gömmer sig ovärderlig kunskap om bröd, bakningen och förbättringar som kan vara avgörande för slutresultatet. På köpet ingår en lektion i det franska språket, vilket kommer att visa sig värdefullt framöver!!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lycka till med konsultandet och tack för all hjälp i sommarkaféet!
SvaraRadera/BÅtbyggarhustrun
Se väldigt gott ut... tycker gurkeva
SvaraRaderaJa, Surdegsbrynolf blev bra! lagom syrligt och sött av tranbären. Verkar också hålla sig saftigt ett tag. kanske en augustihit!?
SvaraRadera