14 augusti 2009

Grönt tema för husmödrar

Avsnitt 4 Finalen

Morgondimman har lättat och solen börjar värma igen denna avslutningsdag på Åland. Lite vemod och tystnad råder när bilen packas och vi ska tacka för oss.


Tinas tidig frukost på Saltvik B&B är redan förberedd.

Det finns ett ESS kvar i rockärmen under hemresan. Med god fart tar vi oss tillbaka genom Nordupplands historiska bygder med alla sina bruk, gods och herrgårdar.
Ett stopp i Österbybruk där det lär finnas ett Orangeri att besöka.


Kan det möjligen vara svårt att urskilja en taklöksfåtölj? Ingen verkar ha suttit i den på ett tag, alla blomställningarna är intakta.


Genom den stor öppningen i stenmuren, breder en underbar trädgård ut sig. Ett gäng entusiaster 70+, träffas där och påtar på, återställer till det ursprungliga. Trivsamt småprat i varandras sällskap även när besökare gör sig påminda.
Inne i Orangeriet har man ordnat konstutställning med växttema.
Vi vandrar runt runt och njuter av stillheten och alla dofter.
Eftersom flinka husmödrar har ett bokat möte, är det dags att resa vidare.
I Örbyhus håller Pelargonmannen och hans fru till. De driver PELARGONFÖNSTRET, som är en handelsträdgård specialiserad på just det.


Egentligen är det stängt på måndagar för bevattning och skötsel av alla hundratals pelargonsorter. Men långväga gäster ska tas om hand och det blir kaffe med dopp i skuggan under eken.


Vi får veta namnet på alla sorter vi önskar "Smultron och grädde", "French Vanilla" och "Minnie".


Här den sirliga "Rosenknoppspelagonen". Efter att utrymmet i bilen besiktats, görs några utvalda inköp av både fullvuxna och sticklingar. Det ska delas mellan husmödrar, föreslår Pelargonmannen. Tack, tack och vi ses igen!!
Detta var värt hela resan, vilka underbara människor.
Fyra nöjda husmödrar reser vidare norrut genom landskapen. Tankar och minnen virvlar av egen kraft. Rullande schema bakom ratten och cirkeln är sluten. Annan väderlek gör sig påmind. Hömannens fru lämnas av, Bertan, Garntomten och Båtbyggarhustrun gör den sista etappen hemöver. Tack till ER alla för fina minnen till vintern och långt efter det.

3 kommentarer:

 1. Tack själv Bertan! Håller med dig om att besöket på Pelargónfönstret var resans höjdpunkt! /Båtbyggarhustrun

  SvaraRadera
 2. Nejmen, är det slut nu på Ålands-dagboken? Det har varit så spännande att läsa denna följetong. Så bra vi har haft det på husmorsresan! Pelargonfönstret var en härlig upplevelse, men Bomarsund marknad, Post- och Tullhuset på Eckerö och fisksoppan på restaurangen vid Jan Karlsgården och de vackra midsommarkronorna var också intressanta upplevelser. Och, Saltviks Bed & Breakfast; vilket skönt ställe att bo på!
  Tack Bagarbertan för dagboken!

  SvaraRadera
 3. Men oj vad härligt ni haft det! Glada hälsningar

  SvaraRadera