03 oktober 2010

Oktoberpyssel


Helg igen och ny månad. Utomhusjobb i trädgårn, svampletning och så lite brödbak förstås.
Trots att allt detta borde räcka, går det inte att motstå en promenad i solen. Svepskälet är att hälsa på Garntomten på Olofsfors Garn & Tyg.

På väg därifrån följer också en kasse med. Härligt material till både benvärmare och sockar. Det lilatonade till benen heter Lappland och finns i flera härliga nyanser. Sockgarnet kommer att avslöjas framöver.
Under tiden förbereder sig helgens brödbak på egen hand. Redan kvällen innan gjordes skållningen och här kommer receptet på

DINKELBRÖD med linfrö
Kväll:
Skålla 170 gram fullkornsdinkel
100 gram dinkelflingor
100 gram hela linfrön
100 gram klippt råg (eller krossat)
i 8 dl kokande vatten
Blanda allt väl i degblandaren och låt stå övertäckt minst 6 timmar.
Då hinner också linfröna att gro lite, vilken ger en fin snittyta när man skär brödet i skivor

På morgonen:
Rör ner 1½ dl rågsurdeg
Låt degen stå i 1-2 timmar
Tillsätt
20 gram jäst upplöst i 1½ dl ljummet vatten
700 gram vetemjöl ( eller vete special)
Kör på låg hastighet i 6 minuter
Öka ett steg och kör 2 minuter till
Tillsätt 3 tsk salt och
kör ytterligare 2 minuter
Jäsning och utbakning
Låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 45 minuter
Dela degen i två delar och forma avlånga eller runda bröd.
Rulla bröden i dinkelflingor runt om.
Jäs på bakplåtspapper eller i jäskorgar ca 30-40 minuter
Värm ugnen under tiden till 275 grader. Bakstenen värms då upp samtidigt.
Använder man plåt att grädda brödet på, ställ in den i ugnen under uppvärmningen
Ställ också in en låg form i botten på ugnen (för vattnet).
Gräddning
Brödet placeras i ugnen och ½ dl vatten hälls i bottenformen för att ge en fin skorpa på brödet.
Sänk till 250 grader och grädda i 10 minuter. Lufta genom att öppna luckan.
Sänk till 200 grader och grädda brödet till innertemp är 97 grader (använd stektermometer)
Lufta några gånger till under gräddningen.
Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar