02 juni 2013

Surdegsbröd, viltid och glädje - det funkar!!Stolt som en tupp!! Så har jag nu gjort mitt första riktigt lyckade bröd på egen hand, utan jäst.
Tack Sébastien för din kunskap, alla goda råd och praktiska genomgångar på "Surdegskursen för hemmabagare"
RÅVARORNA, viltiden och glädjen att baka ett riktigt bröd, kan det bli enklare. Resan för det surdegsbröd jag gräddat nu på morgonen, började för 1½ dygn sedan. Min sammanlagda arbetsinsats är max 20 minuter. Där emellan har jag hunnit sticka, dammsuga, se på tv, handla, laga och äta mat, klippa gräs, fota och blogga:) .... och så sova förstås!
På surdegskursen för två veckor sedan tog jag med lite surdegsgrund hem. Burken har stått i kylen och inväntat min uppmärksamhet.

20.00 fredag
Lite ljummet vatten och stenmalet fullkornsdinkel och en visp. Konsistensen som en tjock våffelsmet, en duk över i rumsvärmen. 

9.00 lördag
Matning igen med vatten och mjöl. Smeten har redan börjat bubbla och smakar lätt syrligt. "- Man ska alltid smaka på surdegen", säger Sébastien, för då lär man sig.  

17.00 lördag
Nu är det tid att göra själva degen och det blir en ½ sats av receptet här


Degen är "kort" när man drar i den och går lätt av. Men nu kommer momentet AUTOLYS som är ett viktigt vilomoment när mjölet ska suga upp vätskan och glutentrådarna bildas. På med fuktig duk och degen vilar i 2 timmar. 

19.00 lördag 
Middag och disk är avklarad och nu ska degen "knådas" första gången. Sen lite kvällskaffe.
Upp på bakbordet där den formas till en avlång limpa. Degskrapa är bra att ha till hands om degen fastnar på bordet. Nu "daskas" och viks ämnet tills ytan blir blank och seg.Tillbaka i bunken för att vila 30 minuter. Därefter görs proceduren om en gång till. Degen får då värme och bearbetningen hjälper glutentrådarna att utvecklas.
Nu kan degen vila några timmar innan den slutliga formen görs.

22.00 lördag


Här har nu brödet formats efter jäskorgen som sen täcks med fuktig handduk och plast för att kalljäsa i kylskåp över natten.

7.30 söndag
"Tror jag drömde om brödbak i natt..."
Nu blir det spännande att se vad som hänt i korgen!


Tjohoo, under den fuktiga handduken döljer sig ett fluffigt uppjäst ämne. Ugnen med stenen i är uppvärmd till 260 grader, degspaden och snittkniven väntar på att få göra sitt jobb och 40 minuter senare är också brödet färdiggräddat och ser ut så här:

8.30 söndag -
"Mer bra bröd åt folket!"

4 kommentarer:

 1. Men grattis och vilket vackert bröd!
  Hur smakade det?

  SvaraRadera
 2. Lätt syrlig smak, god knaprig skorpa och krämigt innanmäte,jätteroligt. Jag är glad!!
  Vill du ha en workshop framöver kanske?

  SvaraRadera
 3. Men härligt!! Fick inte min surdeg till att börja bubbla. Misstänker diskmedelsrester :( vet inte annars vad det skulle bero på!!

  SvaraRadera
 4. En workshop absolut! Med en liten trädgårdslunch runt den nya gruppen.

  SvaraRadera