15 februari 2010

Fiskarfänge på isen


Belöningen för Marmeladmästaren efter en helg i grytorna, blir i stället en härlig dag på isen.
Kanske en middagsfisk eller två. Tiden får utvisa. Hål på hål ska borras, maggot på kroken och sedan är det bara att darra lite lätt på handen, så att havets hungriga varelser blir intresserade och vill nappa.

Abborrar i långa rader står på kö under iskanten.
Men, så kommer en lite varelse pinnande över snön. Han har känt lukten av färsk fisk och vill vara med och dela på fångsten.

Oj Oj, så liten men ack så snabb på sina tassar. En liten Dvärgnäbbmus, inte större än till första tumleden, informerar fiskaren.

Helt orädd tar den lilla näbbmusen för sig av läckerheterna. Här gäller det att äta snabbt innan fisken försvinner ner i någon påse. Det lilla näbbmushjärtat slår 1500 slag i minuten enligt uppgift. Det gäller alltså att ligga i för att få i sig den mat man behöver, dvs flera gånger sin egen kroppsvikt per dag.

Ett par sköna och varma handskar ligger passligt inom räckhåll för den lilla varelsen. Tummen passar bra att använda för en middagslur, innan färden går vidare in mot land igen.

5 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med vårsolen. Skönt att vara ute.
  Vad snälla ni var med musen som fick middag och sen sova i tummen. Undrar hur den kommit ända ut på isen. Kände kanske doften av färsk fisk. gurkeva

  SvaraRadera
 2. Det var en riktig solskensberättelse! :-) Minns med glädje de gånger jag gjort marmeladkokaren sällskap för att dra upp "storabbarn". På den tiden hade han annat namn vill jag minnas...kan det ha varit "golvsovaren" eller ??? tack för goda tider och nya tider! Groddaren

  SvaraRadera
 3. Vad gulligt med näbbmusen! De är så söta, fast de är råttor, (eller är det möss och vad är det i så fall för skillnad? Jag vet inte). Nåja, just näbbmöss kan jag fördraga när man stöter på dem i naturen. Fina vinterbilder och fångst.

  SvaraRadera
 4. Det är nog en gnagare. Har haft möss i gurkförrådet i vinter. När man ser deras framfart förstår man varför de heter så.gurekva

  SvaraRadera
 5. Näbbmusen är närmast släkt med både igelkotten och mullvaden. Den lilla varlesen har inga gnagartänder utan i stället rovtänder och lever på isekter och annat gott. Tänk vad man får lära sig i livet...

  SvaraRadera