07 september 2014

Äppelpäppel - Äppelår

'


Hos oss i norra delarna av landet och i min trädgård är det inte varje år det blir ett äppelår. Jag älskar det mesta där äpplen ingår.  Men så när man har sina egna blir det något alldeles extra.
I år är det ÄPPELÅR!

Hur vet man då när frukten är mogen på de olika träden. Titta på kärnorna säger experten. 
Men då måsta man ju plocka ner äpplen från varje träd och dela dem. Vissa äpplen rasar ner av sig själv, sk fallfrukt. Det finns sommarfrukt och vinteräpplen. Här måste vi skörda innan frosten kommer. Oftast i slutet av september.
Vissa sorter är extra känsliga för stötar, andra passar bäst till mos och somliga är helt omogna och sura trots att de faller ner och ser mogna ut. Det här med kärnorna verkar ändå vara det bästa tipset hittills. 


Jag blanda olika sorter mer eller mindre mogna till min äppelpaj, dock inte de suraste och hårdaste.
Låter skalet sitta kvar men tar bort kärnhus och fnas.

Här kommer receptet på höstens godaste

KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED kardemumma
Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en större pajform ca 22 cm i diameter.
Blanda först de torra ingredienserna till smultäcket. Anpassa mängden efter formens storlek. 
125 g socker
160 g vetemjöl
50 g havregryn
1 tsk bakpulver
1 msk stött kardemumma (mer eller mindre)
180 g smält smör hälls över och blanda med en slickepott
Sträck smuldegen åt sidan

Dela 6-7 äpplen och kärna ur (anpassa antalet efter storleken på äpplena och formen
Dela dem i större eller mindre skivor
Täck formens botten med ett tjockt lager äpplen


Fördela smuldegen med fingrarna över äppelskivorna. 
Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 25 - 30 min tills pajen fått fin färg.


Njut, bara njut av höstens äpplen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar