22 januari 2017

Fjolårets sista tomater till middag


Fjolårets sista tomater och några av de torkade mellanstarka chilifrukterna utgör grunden till den röra som ska smaksätta min middagspizza. 


Kompletterar med några blötlagda soltorkade tomater av okänt ursprung, lök och vitlök samt lite blötläggningsvatten, salt och peppar. Allt får puttra en stund.

Långt tidigare vid lunchtid sattes pizzadegen. Rågsurdegsgrund, 4 dl ljummet vatten lite fullkornsdinkel och resten specialvete till en ganska lös deg. Den fick börja jobba av egen kraft under 3-4 timmar. 
Sen tillsattes ca 5 g färsk jäst utrört i 1 dl vatten. Mer mjöl till lite fastare konsistens. 5-6 minuter i degblandaren och sen i med 2 tsk salt och ngr minuter till. Ytterligare jäsning i ca 1 timme i bunken 

Ser nu att jag fått en ganska stor deg. Tar 2/3 till pizzan och resten viker jag från alla fyra sidorna och mot mitten och häller samtidigt ner lite olivolja i bunken. Den vikningen upprepas varje halvtimme ytterligare 3 ggr. Sen får degen jäsa 1 tim innan gräddning och då är det ganska sent på kvällen.


Pizzan däremot täcks med tomat- och chiliröran, fetaost, lite blötlagda valnötter och så riven ost. 
Lördagsmiddagen är serverad! 


Haha, mitt "levainbröd" blev så här, som en banan eftersom degen fastnade på degspaden när den skulle in i ugnen. Men smaken är förhoppningsvis som förväntat 😄

Fortsätt experimentera med surdeg och olika mjölsorter!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar