11 februari 2017

En bröddag med hemmabagare


Surdegskursen för hemmabagare är som vanligt en väldigt trivsamt avbrott från vardagjobbet. 
Det är lördag och åtta glada hemmabagare är på plats tillsammans med Sirpa (Båtbyggarhustrun) och mig  i hemkunskapssalen. En lokal som verkligen passar för den här typen av kurs. 


Vi bakar ett ljust surdegsbröd, en Levain, som får jäsa och viks flera gånger dessemellan innan gräddningNäst i tur står ett grovt surdegsbröd med blötlagda gryn och frön som får jäsa och gräddas i form.


Det sista brödet vi hinner med är ett skållat surdegsbröd på råg och vetemjöl. Det blir ett saftigt bröd som kan smaksättas med  t.ex. Lingon eller äpple om man vill. 


Vi hinner med ett bonusbröd som består av tre ingredienser, vatten, mjöl och salt. Det förbereds och tas hem. Det kallas 6-minutersbröd eftersom det tar sammanlagt ungefär sex minuter att arbeta ihop degen, sen får brödet jäsa kallt över natten och gräddas på hög ingångsvärme  som sedan sänks eftersom. Gräddningstiden är ca 40 minuter. Receptet kommer från den franske bagaren Sebastien Boudet, som fört in en ny brödkultur i våra kök 😄


Tack till er alla nya hemmabagare som gjorde dagen till ett gott minne och tack Sirpa för lunchen, fikat och gott samarbete

Lycka till framöver allesammans!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar