30 december 2017

Under Solen i oktober del 2 Marocko


Sedan lång tid tillbaka är höstresan till Marocko planerad tillsammans med mina systrar. Vi brukar göra ett gemensamt äventyr när någon av oss fyller jämnt. Den här gången är det mellansyster Ingrid som står på tur att välja resmål. De blir en rundresa i Marocko med start i Marrakesh dit vi flyger från Malaga.Sammanlagt färdas vi ca 150 mil med buss, stannar i olika små och större städer längs vägen, besöker historiska platser, kulturella sevärdheter, basarer och Hamam i Medinor (gamla stadskärnor) och bekantar oss med naturens skiftningar. 


Vi får lokala guider som tar med oss över torg och genom vindlade smågator där vi själva skulle haft svårt att hitta. De berättar om religionen, maten och de platser vi besöker. Vi diskuterar kvinnans roll i det muslimska samhället. Här är bara några axplock av allt vi hann med under en vecka:


Torghandel i Medina, ormtjusare, utklädda apor som gör konster, frukt- och vattenförsäljare mfl.


Marockanska mattor i olika färgställningar och mönster, lampor, skinnvaror, örter, frukt, grönsaker och arganolja är några av de produkter som försäljare bjuder ut. Hamamen i Fès den glömmer vi inte ...


Vi lär oss vad det bästa kaffet med mjölk heter vilket förenklar för oss att själv beställa så snart vi gör ett stopp under vägen noss-noss ....Över stora Atlasbergen och in mot ökenområdet i kanten av Sahara går färden. Där lämnar vi bussen och kliver över till Dromedarkaravan (kameler med en puckel) som tar oss in i  öknen där vi når oasen och beduinlägret efter 1,5 timme. Alla installeras i tält där vi ska övernatta. På kvällen serveras middag, brasan tänds och kamelskötarna underhåller oss med trumspel, sång och dans.
Här mina tre följeslagare Kerstin, Ingrid och Gro på väg att åter kliva upp på "kamelryggen" efter en kort paus i ökensanden.


Följande kyliga morgon efter en natt under bar himmel inväntar vi soluppgången innan frukost


Vårt läger, fortfarande i skugga innan solen når ner för att åter börja värma sanden. Färden fortsätter tillbaka på kamelryggen där bussen väntar och vi reser vidare för att så småningom komma till Fès en myllrande stad som faktiskt känns lugnare och trivsammare än de vi tidigare besökt.

Kaktusfikon till försäljning

En kamtillverkare

                           


Innan vi avslutar resan i hamnstaden Tanger för att ta färjan tillbaka till Spanien, hinner vi med ett besök i den Romerska staden i Volubilis. Här syns det romerska badet.


Tack till mina systrar och till dig Gro och Anna som fixat allt det praktiska. Ja till övriga i resesällskapet också, för den här spännande resan som blev en av årets höjdpunkter.
Gott Nytt 2018!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar