11 februari 2011

Nygammalt - med formen och innehålletStädningen och rensningen som påbörjades i skafferiet förra veckan fortsätter. Nu är det hörnskåpet i köket med alla kok- och bakböcker som ska gås igenom. Även här hamnar lite nostalgi längst in.
Möjligen känner någon igen den tummade DET ÄR ROLIGT ATT BAKA - "handbok i bakpulver" från skolköket i slutet på 60-talet. I hushållet finns två exemplar sparade, eftersom även Grönsaksodlaren började sin bakbana utifrån den.
På några av recepten står det "bra!" med blyerts, vilket kan antas betyda att kakan i fråga är provbakad och godkänd. Häftet innehåller förslag på praktiska redskap, mått- och gräddningstabeller.

Exempel på kakor från 60-talet
Kraterbullar, festmuffins, tigerkaka och scones ser ut att vara några av favoriterna. Muffins har ett eget kapitel där olika varianter presenteras i ord och bild.
Slående är dock att storleken på de som kallas "ordinära", är betydligt mindre än dagens supermuffins som exponeras i recept och på innekafeér.

Så kommer vi till avdelningen för mjuka kakor där ett stort "BRA! "fångar blicken.
Cholkadkaka med Ergo kakaopulver i smeten.
Vad har då hänt sedan dess?

Medvetenheten har ökat om produkternas ursprung, arbetsförhållanden och på vilket sätt man odlar. I dag gör vi mer aktiva val, eftersom förhoppningen är att rättvisemärkt och ekologiskt odlat ska vara mer hållbart och göra skillnad för både människan och miljön.
Här kommer så den nygamla Chokladkakan in på arenan.

BUNDT-formen är tung och i aluminium. Den är en räffling på insidan som skapar ett dekorativt mönster på kakan efter gräddning
Den här saftiga kakan som bakats är mer som en bakelse till form och innehåll än sockerkakan från förr. I boggen Söta Saker är månadens utmaning "nygammalt" så det här får bli Bagarbertans bidrag.

Görs kakan i en ordinär 1½ - 1,8 liters form kan receptet minskas med ca 1/3. Experimentera och ha ngr muffinsformar i beredskap om det blir smet över.

Här kommer receptet som räcker till en stor BUNDT-form samt 3-4 jättemuffinsformar.

SAFTIG CHOKLADKAKA på nygammalt sätt
225 gram smör
7 ½ dl strösocker (oraffinerat råsocker)
7 1/4 dl vetemjöl (ekologiskt)
2 dl kakaopulver (FairTrade)
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
3½ dl mjölk
3 ägg
½ dl gräddfil eller Creme fraiche

Ugn 175 grader
Smörj formen noga i alla skåror och strö i vetemjöl (inte ströbröd)
Rör smör och socker mjukt och pösigt (använd en stor skål)
Tillsätt ett ägg i sänder och arbeta smeten väl.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.
Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken och gräddfilen
Skeda ner smeten i formen och slå den mot arbetsbordet några gånger för att få ner smeten i alla veck.
3/4 av formen ska fyllas (inte mer) resten hälls i muffinsformar
Grädda den stora BUNDT-formen ca 1½ timme. och testa med en tandpetare efter en timme.
Muffinsformarna gräddas 20 - 25 min beroende på storlek.

Låt kakan vila i formen ca 10 min, skaka den sedan lätt från sida till sida några gånger. Vänd upp kakan på ett fat och lyft försiktigt upp formen. Lägg på formen igen och kår kakan svalna.

4 kommentarer:

 1. Härligt med lite nostalgi och smaker som väcker minnet till liv och får fanatsin att rusa iväg. Har en gammal kakform som ska få komma till användning så småningom. För egen del är det mest härlig skidåkning som fyller min tid, ja förutom jobb då förstås!
  Kram storasyrra där!!!

  SvaraRadera
 2. ingrid Wikström14 februari 2011 16:07

  ja ha där kom minnen tillbaka igen av en barndom som känns oändligt långt borta. Tänk att ha en syster som förgyllde tillvaronredan då med diverse goda bakverk. Det var bara att tvinga i sig te med mycket socker så fick man smaka på kakan!! Inkan

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det kul med gamla kok/bakböcker. har också sorterat i vinter. Här i bokhyllan finns Rumfords bakpulverhäfte, Konserveringsboken m.fl. Rariteter som inte får slängas. gurkeva

  SvaraRadera
 4. Det är roligt att baka fick jag från min farmor :) Superfin form!!

  SvaraRadera