14 april 2010

Skorpbak och vårkänning


På mindre än en vecka har snön tinat och de första vårblommorna tittar fram.
För varje dag dyker nya kämpar upp bland löv och torkade kvistar.

Livsandarnavaknar till och gårdagen bjöd på första kvällspromenaden, när vantarna kunde lämnas hemma på hyllan.
Bertan väntar på att nässlorna ska komma upp runt vinbärsbuskarna. Då ska det bli nässelbröd och nässelsoppa.

Under tiden önskar sig Grönsaksodlaren en omgång VETESKORPOR.

Även hushunden ser ut att gilla idén. Han vaktar tålmodigt framför bakbordet när de färdiggräddade längderna skärs i tjocka skivor som delas på mitten innan rostning. Några "bullbåtar" får bli hundgodis...
Receptet är en vanlig bulldeg med kardemumma.
Tre tjocka längder får jäsa på varje plåt. Penslas med ägg och gräddas i 225 grader tills de fått gyllenbrun färg.
Nu kommer knepet för att få skorporna mörs och inte falla isär.
När längderna har svalnat något, skärs de försiktigt med tandad brödkniv i 2 cm tjocka skivor. De delas sedan på mitten.
Fördela bitarna på plåt och rosta på tre sidor i 250 grader.
En sida i taget och sedan vänder man alla skorpor.
Här gäller det att hålla koll så inte allt förkolnas...
Direkt efter rostningen torkas skorporna.
Sänk ugnen till 50 grader och tippa upp de rostade bitarna på en ugnsform.
Kläm fast en pannlapp i luckan så att luften kan cirkulera.
De här skorporna får torka över natten ca 8-9 timmar.

Årets första pelargon har också slagit ut, men inomhus förstås.
En liten älsklingssort med det söta namnet Honeywood Susan.

1 kommentar:

  1. Jag har nässlor och maskrosor i växthuset. Maskrosorna har blomknoppar. De får blomma sen drar jag upp dem och ger till hönorna. Det är mums för dem. gurkeva

    SvaraRadera