13 september 2010
Lingonbröd och rårört
En hel bunke rensade lingon står och väntar på att bli använda. Det kommer att räcka till både bröd och sylt av något slag.
Efter att surdegsgrunden puttrat i sin bunke på varm plats hela dagen, är det dags att köra ihop degen. Det ska bli
Små dekorerade lingonbröd
Det här blir ett saftigt och lätt syrligt bröd av både surdegen och lingonen. Ett bra utflyktsbröd!
Fördegen görs på morgonen för att sedan bakas ut och gräddas på kvällen. Ett annat alternativ är att göra fördegen kvällen innan och baka ut på förmiddagen.
Blanda ihop till fördegen
100 gram surdegsgrund av råg
3 dl ljummet vatten
180 gram grovt rågmjöl (eko)
Täck över bunken och ställ på varm plats.
På kvällen:
Surdegsgrunden från morgonen blandas med
5½ dl vatten
15 gram färsk jäst som löses upp i vattnet
1 msk honung
300 gram specialvete eller Manitoba Cream
100 gram grovt rågmjöl
250 gram fullkornsdinkel
300 gram rågflingor
150 gram färska lingon
2 tsk kummin
Kör allt i degblandaren i 6 minuter på låg hastighet
Kör ytterligare 2 minuter på högre hastighet
Häll i
1 msk (20 gram salt)
Kör några minuter tills saltet blandas i degen.
Lår jäsa 1- 1½ timme i bunken.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma 2 "limpor"
Dela varje limpa i 8 delar. Sammanlagt 16 stycken, eller gör ett stort bröd och 6-8 mindre.
Platta till lätt och vänd varje ämne i
linfrö eller solroskärnor på en sida.
Låt jäsa på bakplåtspapper i ca 30-40 minuter
Värm ugnen till 250 grader (varmluft) under tiden. Förvärm två plåtar i ugnen.
Dra över bakplåtspapper med de jästa småbröden och ställ in i ugnen.
Häll ½ dl vatten i ugnsbleck på botten av ugnen.
grädda i 10 minuter.
Sänk temp till 200 grader och grädda ytterligare 10-1 minuter tills bröden fått färg och ser färdiggräddade ut.
-----------------
Lingon som blev kvar (knappt 1 kg) blev
RÅRÖRDA LINGON
Mycket mycket godare än lingonsylt
1 kg lingon
3-4 dl strösocker
Kör rensade lingon i matberedare med kniv, tills de mosat sig lite.
Tillsätt socker och blanda med plaströraren tills allt socker löst sig.
Häll på rengjord burk och ställ i kylskåp. Håller sig flera veckor. Mer socker ökar hållbarheten men gör också lingonen "för söta". Lagom är bäst.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mmmm ser gott ut!
SvaraRaderaOoooh, vilka välrensade lingon! Och så goda lingonbröden ser ut - dom fick jag lust att börja baka på direkten, men är lite väl sent på kvällen och min surdegsgrund är kylskåpskall och icke puttrande...Men,i morgon kanske jag drar igång med fördeg och allt!
SvaraRaderaJa rörörda lingon ä gottigott gott.. ;-) äter gröt varje morgon med just detta tillbehör, som hälsan själv. En efterrätt som inte går av för hackor är vaniljglass, rårörda lingon, en gräddklick å så en mosad egenbakad maräng mmmm va gott. Kunde heta "lingonswiss"/ Groddaren
SvaraRadera