04 oktober 2015

Svärmorsbak första helgen i oktober


Nu är det i början av oktober. De flesta löv på träden försvann under förmiddagens stormvindar.
Jag och två av mina väninnor stålat samman på Tores Kulle. Vi ska baka svärmorsbröd!


Röken ur bagarstugans skorsten, vittnar om att elden redan brinner in bakugnen sedan några timmar tillbaka.



Valet för dagens tunnbrödbak resulterade i två recept från våra respektive svärmödrar.
Det mjukare är Sigrids tunnbröd och det lite hårdare är fritt nedskrivet från min svärmor Götas förklaring. Ett tunnbröd som hon bakade under hela sitt liv.
Det roliga i dag är att ytterligare en väninna deltar. För henne är det här första gången hon delta i alla moment i brödbaket. Som barn fick hon nöja sig med att sopa kakorna när mormor hade storbak.


 


Vi har kryddor i både degen och i utbakningsmjölet. Ljuvlig doft av anis och fänkål sprider sig.
Det knastrar så härligt när kaveln går över kryddhögen på bakbordet.



Stadig och bestämd på hand när kakan ska skjutsas in. Vi har ganska små ämnen för att sedan ha bättre koll på kakans färden in på den heta hällen.


Oj så snabbt det går, den ska bara in och vända....


Solen har rört sig vidare bland trädstammarna, in genom fönstret och det har hunnit bli eftermiddag. Två degar på sammanlagt nästan sex liter "standardmjölk" har nu blivit till segmjuka och halvhågad brödkakaor som packats i påsar för färden hem. Vilken toppendag för höstens svärmorsbak! 
Här kommer receptet på

Svärmor Götas tunnbröd
3 L standardmjölk ( värms upp i kastrullen när smörets smälts)
175 g smält smör
750 g grahamsmjöl
1,5 kg rågsikt
2 kg vetemjöl
30 g jäst
30 g hjorthornssalt
Anis och fänkål efter tycke som stöts grovt

Rör ihop alla ingredienserna och låt jäsa ca 2 tim beroende på temp i rummet.
Satsen räcker till ca 30 kakor som gräddas på het häll.


Den värmande glöden är rofylld att titta på och får blir en god avslutning på den här dagen.
Tack Carina och Annki för den gemensamma bakningen på Tores Kulle!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar