Hej igen, nu är vi åter i vår kära hemkunskapssal på skolan Båtbyggarhustrun och jag. Det är lite som om tiden stått stilla, när man tittar in i porslinsskåp, känner på de välanvända träslevarna och stryker händerna över perstorpsbänkarna. Nostalgikänslan är påtaglig från ens egen skolgång. Vi har i dag höstens surdegskurs för sju hemmabagare. Ett härligt och frågvist gäng som också lärde oss mycket.
Jag börjar där vi slutade i går, med ett färdiggräddat 6-minutersbröd. Det innehåller tre ingredienser: mjöl, vatten och salt. Jäsmedlet är rågsurdeg, vilket också består av mjöl och vatten.
Det sista vi gjorde i går på surdegskursen var att röra ihop degen. Den totala arbetstiden för att göra detta bröd är 6 minuter, därav namnet. Övrigt tid är "ställtid" eller väntetid.
Det jäste i sin form i kylskåp över natten och har gräddats i dag på förmiddagen.
Här har jag precis ställt in brödet i ugnen.
Mitt bröd fick vila i 16,5 timmar och gräddades i drygt 35 minuter. De första 10 min på 250 grader och sedan 200 grader. Samtidigt som jag ställde in brödet på bakstenen så hällde jag 1 dl vatten i blecket under stenen.
Sök på 6-minutersbröd på nätet, där finns instruktioner kring hela processen.
Här är resultatet av gårdagens brödbak.
Ett vetesurdegsbröd, ett grovt rågbröd jäst och gräddat i form och ett vardagsbröd med äpple eller lingon som fick jäsa i korg innan det gräddades.
Vi provade olika slags mjöler, för att jämföra skillnaden på de färdiga brödet.
Både ekologiska råg och vetemjöler, konventionella mjöler och specialvetemjöler. Vi hoppas kunna inspirera hemmabagarna att söka nya och andra sorter från mindre kvarnar. Be butiken därhemma att ta hem det som saknas på hyllorna.
Det är ett krux att hitta den perfekta låda för levaindegen att jäsa i. Den ska vara lagom trång så att degen får höjd och jäser uppåt. Här lägger vi en bakform i lådan för att minska ytan.
Här gräddas vardagbrödet med lingon i. Så himla spännande att kika in och se hur brödet höjer sig i ugnen!!
Vi använde även lite färsk jäst i tre av bröden. Uppmanade alla att minska jästen vartefter de känner sig trygga med sina surdegar och konsistensen på degen.
Lycka till nu med ert fortsatta brödbak på hemmaplan!!
Recept på bröden hittar ni om ni följer etiketterna till detta inlägg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar