29 december 2009

Bröd på önskelistan


På Arboristsonens önskelistan finns bland annat hembakat från mor.
Jaha ja, vilka sorter hade ni tänkt er då?? undrar Bagarbertan....
- Vad kan man få, undrar sonen? "Nåt gott ska det vara i alla fall".
- Några förslag, undrar bagerskan.
- Du får bestämma! och så blir det.

Först ut i raden blir Bertans potatisbröd. Denna gång bakat på den mandelpotatis som är över från julaftonens frosseri. Detta bröd visar sig också passande att frysa in. Receptet återfinns i sin helhet längre ned i höger spalt.


Näst i tur står den gamla trotjänaren och en riktig barndomsklassiker. Receptet har dock förfinats under åren lopp, för att numera även innehålla surdegsgrund. Det jäses i korg och bakas på baksten i ugnen. Den ljuvligt goda Volmars Skållelimpa (fd Mammas skållelimpa)


Avslutningsvis och på tredje dag jul, bakas så Bruksbagarns Vardagsbröd. Även det efter recept som återfinns i högerspalten.
Ett fick resa redan under gårdagen då Trädgårdstomten packade ihop, för att resa tillbaka till arbetet som väntar i storstan.
Kanske kan det bli något ytterligare bonusbröd under morgondagen om andan faller på.

Dags att lyfta blicken mot utsidan en stund.

Snön vilar nu tung som den ska, när det är jul.
Men så byts allt i en handvändning. Det knakar och knarrar runt knutarna och nyper i kindbenen. Kylan är på återtåg och med den, lite vackert decemberväder.

De första solstrålarna på länge orkar precis över grannens tak. Tjusigt värre och -23 grader!

5 kommentarer:

 1. Som vanligt frestande blider på mumsiga brön. Ä inte lika händi i köket så ja ha köpt bröd av Britta på Linlykan. Idag har jag haft fröinventering och gjort en beställning till Lindbloms, I morgon ska jag kola Runåbergs.

  SvaraRadera
 2. Gurkeva, Du är ju händig bland fröpåsar, blomplantor och en hejjare som torggumma. Det räcker långt! Gott slut och gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. Ja vad ska man säga... önskar mina fingrar var bakfingrar... men tyvärr, inte det. Får nöja mig med att vi ändå hade lite tunnbröd kvar från höstens sista frostiga tilltag i bagastugan på Thores kulle. Det smakade ljuvligt till skinkan och skottarolles egenhändigt gjorda viltpaté även de hemkommande ungdomarna mumsade glatt. Önskar Er ett Gott slut och ett ännu godare Nytt! Kramar Groddaren

  SvaraRadera
 4. Men GUD vad jag blir sugen på ett gott bröd NU!! Mitt i natten och allt. Huu. Här hemma finns bara köpesbröd just nu, och så hembakta knäcket då förstås men har tänkt leverera ett par kakor till Sirpi imorrn så de kan jag ju inte äta upp. Hehe. Nej, jag måste ta surdegs-Jonten i örat och be om ett gott bröd innan året är slut!

  Gott nytt år på er allesamman!

  SvaraRadera
 5. Kan garantera att det hembakta knäckebrödet smakade alldelse super. Kanske skulle kaféet ha lite eget surdegsknäcke till försäljning? Gott slut!

  SvaraRadera