09 november 2010

En riktig damlunch


I dag kom brevet som jag väntat på. Förutom ett lika trevligt och innehållsrikt brev som vanligt, fanns där också Fasters handskrivna recept på efterrättskakan från damlunchen.

Lördag förmiddag och brorsdöttrarna är på väg med bilen till vår fantastiska Faster. Det hjälper inte att vi erbjuder oss att ordna med maten till lunchen. Det visar sig att allt är förberett in i minsta detalj.

Faster är vår stora förebild! Tänk att få leva ett så rikt liv i nästan 100 år. Hon har alla sina barnbarn i Amerika. De skickar fax till varandra varje vecka. Faster är helt döv så vi har block och penna och skriver våra frågor och svar sida upp och sida ner. Hon läser dessutom av på våra läppar och svarar kvick på frågorna som haglar från tre ysterstumpor.

Sportstrumpan visar bilder och berättar från familjens Afrikaresa i början av året.
Faster berättar minnen från förr och avslöjar pappas eskapader som ung. Det blir laxpaj, bröd och olika tillbehör till lunch. Till efterrätt serveras ljummen äppelkaka

med lättvispad grädde. Den är himmelskt god och vi mumsar i oss.
Receptet kommer här:

FASTERS ENKLA ÄPPELKAKA

5 - 6 skalade äpplen i klyftor 2 dl strösocker 2 dl vetemjöl smör

Fyll en pajform helt med äppelklyftorna.
Blanda socker och vetemjöl. Slå över och mellan äpplena.
Hyvla kallt smör över i tunna skivor så det täcker formen.
Grädda i 200 grader i 30 - 40 min.

Tiden går så fort när man har roligt. Vi tar med några ljus som vi lovat tända i minneslunden. Det finns många att minnas när man har ett helt liv bakom sig.
Tack Faster för att du finns och för den goda och roliga damlunchen.

Det hinner bli kväll innan vi är hemma igen och alla ljusen lyser så stämningsfullt i lunden.

1 kommentar:

  1. Mm, den äppelkakan ser himla fin ut! Men jag måste erkänna att jag blir mer sugen på att träffa er faster, än på själva kakan! :)

    SvaraRadera