04 december 2009

Mistelkvist eller Raggarslang?


För var dag som går så poppar de upp i decembermörkret.
Runt buskar, i träd och på balkongräcken ormar de ut sig. Ibland orörliga men oftast pulserande som på tivoli. Var kommer denna tradition ifrån? Raggarslangens intåg breder ut sig mer och mer för vart år. Detta ser ut att bli vår svenska tradition i brist på annat. Det saknas känsla för smak.....

Under veckan kom däremot något mycket trevligare till familjen, från Arboristsonen i storstan.

Ja, just det, en hel kartong med äkta mistelkvistar. Javisst, de är fridlysta, men med tillstånd av länsstyrelsen får markägaren rätt att avverka delar av träd som är i fara, eftersom de annars skulle dö. I detta fall en gammal allé.

Att "kyssas under misteln" under julen, härstammar från fornnordisk , germansk mytologi. Spännande att ta del av myten om Balders mor Frigga som bestämde att misteln skulle vara en symbol för kärlek. Det är därför man ska kyssas när man går under misteln.
Torggumman och marmeladmästaren beger sig åter på julmarknad under kommande helg. Denna gång på Gamlia i Umeå. Förutom senap, lingonglögg, marmelader och honung, ska även knippen av pinfärsk mistel finns till försäljning.

Under tiden fortsätter Arboristsonen att kapa stora träd. Popplar där en hel arboristkompis ryms inuti den murkna stammen.Eller är det kanske en livs levande, nutida jultomte vi ser.
A
ntirörelsen mot allt krimskrams har tagit fart och spaningen efter "äkta" jultraditioner fortsätter. Alla bidrag från omvärlden tas gladeligen emot!!

1 kommentar:

  1. Hej, jag vill gärna köpa en mistelkvist. Läste häromdan om dem, lät spännande. Vilket mäktigt träd detta måste ha varit. Tror du Sirpa behöver nån drickakyl till sitt "om/nybygge???
    Denn är billig nu. Ä less på den.

    SvaraRadera