31 juli 2009

Blåbärsbröd i skördetid


Bertan bakar med blåbär till fredagsbrödet. Kan bara konstatera att årets blåbär återfinns bland mygg inne i skogen och inte på något luftigt hygge.
Inspirationen till Blåbärsbrödet med surdeg, är det surdegsbröd med röda vinbär som Martin ger recept på i sin blogg.
Här kommer receptet på

BLÅBÄRSBRÖD med surdeg
Dag 1
På kvällen blandas till fördegen
100 gram surdegsgrund
300 gram ljummet vatten (3 dl)
180 gram rågmjöl (eko)

Gör också skållningen
150 gram rågkross eller klippt råg
3 dl hett vatten
tillsätt 3 msk honung
Låt stå över natten (eller 7-8 timmar om du börjar på morgonen) övertäckt var för sig

Dag 2
Blanda samman fördegen, skållningen med
300 gram färska blåbär
150 gram rågmjöl
150 gram pumpakärnor
10 gram färsk jäst utrörd i ½ dl ljummet vatten
20 gram salt
650 gram vetemjöl (eko)
Blanda väl och låt jäsa i assistenten i 2 ½ timme eller
tills degen nått kanten på bunken

Häll upp degen på mjölat bakbord och forma två bröd (rundriv)


Kanske är det bättre att göra tre bröd, men det hade inte rymts i ugnen.


Jäs i jäskorg 30 - 40 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader. Skjut in bröden, sänk till 250 grader i 10 min och därefter 200 grader.
Grädda i ca 45 min eller till 97-98 graders innetemp i brödet.


Låt brödet vila under bakduk till det svalnat.


Ljuvligt lilafärgat och syrligt blåbärsbröd som nu ska levereras till Bårbyggarhustrun!

2 kommentarer:

  1. Hej provar att lägga in en kommentar

    SvaraRadera
  2. Har nu avsmakat brödet tillsammans med blå ädel, halon/chokladmarmelad och ett glas rött. Passande avslutning på en arbetsvecka. Tack Bertan! /Båtbyggarhustrun

    SvaraRadera