02 augusti 2009

Högsäsong med hallonsylt


Skördandet är nu i full gång och allt intensivare för var dag som går.
De första kålrabbisarna är avnjutna och godast råa. Den egna färskpotatisen är avsmakad och till belåtenhet, även för grönsaksodlaren själv.


Gårdagen ägnades bland annat åt den första hallonspaningen i omgivningarna. Ojämna bär, där ruttna, blandas med kart och fullmogna på samma kvist. Så äntligen, skymtade något rött på hygget vid rullstensåsen. Ja minsann, där finns lite att plocka med hem.
Det är ett par liter som rensas, för att sedan läggas i tryggt förvar i frys och på burk.
Övermogna eller krossade bär, får gå till årets första hallonsylt.

Bertans SKOGSHALLONSYLT med krusbär
ca 650 gram färska skogshallon
160 gram röda halvmogna röda krusbär från trädgården
ca 300 gram socker
Krusbär mixas lätt och blandas med hallon och socker i en kastrull.


Kokas några minuter tills sockret löst sig. Ta sedan kastrullen från plattan och skumma ytan.


Häll upp på väl rengjord varm burk och förslut.
Den här sylten innehåller inget konserveringsmedel förutom sockret.
Förvaras i kylskåp och äts så ofta som möjligt till yoghurten eller gröten.

En skogshallonsylt blandad med lite halvmogna röda krusbär kan det bli bättre?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar