06 januari 2010

Yllesocka, yllesocka, långkalsong... och ett trettondagsbröd


Härligt kallt när det nu är "TRETTONDAGSSCHÄLJA". Grönskasodlaren kommer in och ropar...yllesocka, yllesocka ... efter en frisk tur med hushunden.
Det gäller att ha varmt och gott på kroppen, vilket även hunden ser ut att ha förstått.

Hans vintertassar är väl inbäddade i silkesmjukt hår mellan tårna. Lite irriterande när is och snöklumpar hittar fäste och fryser fast.
Enligt gammal utsaga ska trettondagen vara "mitt i snön". Det innebär att lika mycket snö till ska komma, innan vintern är över. "Schälja" lär betyda den lilla isskorpa som bildas efter ngn tödag och som kan synas och kännas när man trampar genom snön. Än så länge finns inte någon antydan till isskorpa utan man pulsar rakt igenom den snö som kommit.
Trettondagen innebär i alla fall årets första brödbak för Bertan.
Det blir ett TRETTONDAGSBRÖD med bovete och torkad pumpa från höstens skörd.
Receptet är en variant av Volmars Skållelimpa där bovetet och den torkade pumpan fått ersätta linfröna i receptet.
Skållningen görs kvällen innan och när den svalnat tillsätts 1½ dl rågsurdegsgrund. Allt får ligga i assistenten över natten.

Lite av vetemjölet (ca 200 gram) ersätts med fullkornsdinkel.

Det blir en härlig och smidig deg som är lätt att forma till två runda bröd.

45 minuter senare i samma korg. "Sömmen" är vänd nedåt och kommer alltså uppåt vid gräddning. Alltid spännande att se hur brödet ska spricka och vandra iväg av egen kraft.

Det syns tydligt att det minsann är liv i detta bröd....
In på förvärmd sten i ugnen på 250 grader

Lite vatten i ugnsformen bättrar på färgen och skorpan.
Efter 10 minuter sänks ugnen till 200 grader.

Brödet är färdigt när innetemp. visar 96 grader. Bertan nöjer sig också med sprickorna i skorpan. Låt det svalna och vila under bakduk.
----------------------------------------
Måste också meddela att nu har skidorna fått sina klisterremsor

och ett nytt försök kan göras i det fina spåret.....

6 kommentarer:

 1. Ååh så god Vollmars skållelimpa ser ut! Man riktigt känner den goda bröddoften när man tittar på bilderna. Önskar att jag hade en skiva här och nu, med lite smältande smör på...Kanske jag skall baka idag?

  SvaraRadera
 2. Ska du ge dig på Vollmar i egen hög person, så behöver han förberedas i lite god tid. Men sätt igång vet jag. Ses vi i spåret framöver förresten?

  SvaraRadera
 3. Har du provat trasan Maud? Håller hon smutsen borta?

  SvaraRadera
 4. Mauds Nuna får vänta ett tag till! Just för tillfället är det en wetexgran från Garntomtens lager som sopar skinande blankt

  SvaraRadera
 5. Men oj vilken jäsning! Försökte sätta en vetesur men den ville inte surna. Tror att den stod för svalt. Gör ett nytt försök efter Jämtlandstrippen.

  SvaraRadera
 6. Är ingen specialist på just vetesurdegar, men kan tro att den behöver längre tid på sig och lite varmt för att komma igång. Jag har alltid gjort vetesurdegsgrunden genom att börja med en rågsurdeg som matas med vete. Du gör rätt som prova igen!! Hälsa Jämtland

  SvaraRadera