17 april 2009

Gråsten, malmsten, småsten, sten......kalksten, sandsten, slipsten, gallsten, sten.
Alla finns dom och till och med en BAKSTEN.slät och fin uti granit!!

Födelsedagspresenten från grönsaksodlaren och arboristsonen är nu levererad från den lokala stenhuggarnissen. Jippiii!!
Den ska invigas under morgondagens brödbakning.
Stenhuggaren själv verkade för övrigt också vara väl förtrogen med dylika bagarprojekt sedan tidigare. Han tog det lugnt vid leveransen.

Bäst att se till att det blir lagom med luft mellan sten och ugnsvägg när stenen är på plats.
Med varmluft som ska cirkulera runt i ugnen, bör det vara viktigt att få fri passage runt de brödämnen som skjutsats in på stenen.
Hur ska det gå till förresten??

Vattnet som ska förångas under processen hälls i formen under bakstenen.
Bertan är överlycklig och hade stora svårigheter att komma till ro den gångna natten, efter att grönsaksodlarn avslöjat att något hemligt skulle hämtas hem under dagen.
Hur det ska gå för Bagarbertan, det återstår att se.

4 kommentarer:

 1. Grönsaksodlaren (tillika marmeladmästaren) avslöjade din oroliga natt vid leveransden av mjölksyrad kål :-) Det är ju fantastiskt. Ser framemot att avsmaka fler bröd i framtiden! /Båtbyggarhustrun

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant med bakstenen! En liten demonstration steg-för-steg vore intressant, "lajv" eller här på bloggen. OK? ; ))

  SvaraRadera
 3. Haha, coolt Berta! Medan jag läste och kommenterade här, gjorde du samma hos mig. Var inte det lustigt så säg! Trevlig dag på dig.

  SvaraRadera
 4. Tanken är nog att ni som vill kan följa mig i steg för stegprincipen för bakning med sten. Oron finns att den ska gå i två delar vid uppvärmning, men jag återkommer...
  /Bertan

  SvaraRadera