18 april 2009

Det blev Volmars Skållebröd

Oj, oj vilken spännande dag!
Först lite bloggande med morgonpigga kamrater, därefter skred Bertan till verket med dagens bakprojekt.
Den nya bakstenen skulle invigas. Det sedan tidigare komponerade skållebrödet, har härmed fått tilläggsnamnet "Volmar" efter dagens namnsdagsbarn. Så får det bli....
Håll till godo!!

Receptet på
Volmars Skållebröd

bakat på granit
Mät upp i en degblandare:
400 g grovt rågmjöl
70 g hela linfrön
230 g vetemjöl
Tillsätt 1 liter kokande vatten
Blanda allt till en jämn lös deg
Täck med lock eller plastfolie
Låt stå tills degen svalnat ca 35 grader
Tillsätt 1½ dl surdegsgrund
Blanda tills surdegen blandats med skållningen
Låt vila 5 - 6 tim
Tillsätt därefter
30 g jäst utrört i 1½ dl ljummet vatten
20 g salt
ca 850 g vetemjöl till "lagom" konsistens (ej för hård)
Kör degblandaren ca 5 minuter
Jäs 2 timmar eller till ca dubbel storlek
Ta upp degen på bakbord, bearbeta degen och forma två bröd
Låt jäsa under duk ca 40 minuter
Värm under tiden ugnen till 250 grader och ställ in en plåtform (för vatten) i botten på ugnen
Ställ in brödet (skjutsa in), häll ½ dl vatten i plåtformen
Sänk temperaturen till 175 grader efter 10 minuter
Grädda ca 50 min eller till brödets innetemp är 98 grader
Låt bröden svalna på galler och vila till nästa dag inlindad i bakdukar

Skållningen kan också göras på kvällen och stå till nästa morgon.
Ju längre tid surdegsgrunden är tillsatt, desto syrligare blir brödet
_______________________________________________
Summa summarum kan jag ana mig till att med baksten, skulle ugnstemp varit något lägre, men det får vi se när Volmar ska provsmakas


En bättre "brödspade" måste tillverkas



... annars känns det helt okej för Bertan med både Sten och Volmar
kanske också med någon av marmeladmästarens favoriter ....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar