06 september 2009

Kryddgrönt och skördefest

Nu känns det på allvar! Jo, att hösten gör sitt intåg i både landskap och sinne.
Varför heter det "kryddgrönt" förresten? Kryddor har ju regnbågens alla färger. Är det ett gammalt samlingsnamn från förr, när det mest handlade om dill och persilja som dekoration.


Torggummevännen Gurk"örts"Eva, lämnar över fyllda påsar i helt andra färger. Hon odlar gurka, men också chilisar och örter. Snacka om kryddor!! Den gröna är en mild paprika, den röda heter Cherry bomb, den i orange är Habanero och gulingen är en Golden Cayenne.
Vi behöver ladda oss med färg inför den annalkande kalla och grå årstiden.


Så starka färger på en och samma gång att ögonen får fnatt och börjar värka under skörden.

Just kryddgrönt visar sig vara en av höstens trendfärger. På husmorssemester inhandlades ett ullgarn till Ålandskofta. Väl hemma blir Bertan varse att paletten stämmer mycket väl med det beställda linnet, som dimper ner några dagar senare.


I kombination med Veronagrönt (en blågrönt färg) sätter det sprätt på tillvaron..


Nu arbetar grönsaksodlaren mot klockan och kalendern. Allt som hinns med, ska skördas innan lördag igen. Tur att växelbyggarsonen finns och kan ta ledigt!! Bina ska ha sitt för vintern när honungen hämtas hem från kuporna. Skogarna är fyllda med ätlig svamp och lingonen lyser rubinröda i sina klasar. Brödbaket får ligga på sparlåga ännu någon vecka. Kanske blir det ett surdegsbröd med lingon så småningom.

6 kommentarer:

 1. Vi har just mumsat i oss en smarrig kantarellsoppa, tacka grönsaksodlaren för den!

  SvaraRadera
 2. Den gröna chilin heter Pasilla.

  SvaraRadera
 3. Tack GurkEva för att du ökar kvalitén på informationen.

  SvaraRadera
 4. Mmmm... kryddgrönt! Kanske man skulle prova på att sticka en Ålandskofta till minne av en fantastisk utflykt?! Undrar vilken färg?
  Kan man få beställa lite "chilisar" från nästa marknad? /Båtbyggarhustrun

  SvaraRadera
 5. Har tittat på bilden av chilisarnanågra gånger .De seer goda ut. Det är en riktigt fin bild. Förmodligen tagen av en proffsfotograf.

  SvaraRadera
 6. kryddgrönt = örtor.

  SvaraRadera