02 april 2010

Nostalgitårta till påsk


Några lediga dagar känns bra när påskhelgen är här. Banbyggarsonen med flickvän kommer på skärtorsdagen och då planeras det för en trivsam middag.
På hemväg passerar jag en av stans blomsterbodar och frestas att inhandla både tulpaner och en kruka med pärlhyacinter.

Bertans uppdrag är bland annat att baka tårtan till kaffet efter middagen.
Det ska bli en gammal klassiker, vanlig på 80-talet bland mina bekanta och i receptbilagor. Ett eget försök misslyckades för flera år sedan och därefter har receptet legat till sig i en låda. Tack vare den fiffiga flickvännens tips och handlag lyckades projektet denna gång. Därför uppkallas nu denna påsktårta efter henne och här kommer receptet.



MILLANS MARÄNGTÅRTA
Rör ihop degen:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Bred ut smeten ganska tunt på ett bakplåtspapper
(ca 30x40 cm)
Vispa ihop marängsmeten:
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Bred ut marängen över degen
Hacka 1½ dl hasselnötter och strö över.
Grädda i 150 - 175 grader i 20 - 30 minuter.
Låt kakan svalna.
Nu kommer det kluriga momentet!
Kakan delas mitt på till två halvor. Ta försiktigt loss halva botten (som nu är ca 15x20 cm) från bakplåtspapperet, med baksidan av en lång kniv. Skjut sedan in en tunn skärbräda eftersom under den. Gör likadant med nästa botten.
Lägg över den första botten på ett tårtfat

Vispa 2 dl grädde eller vaniljkräm och bred ut över.
Fördela valfria bär eller sylt. Här är det frysta björnbär och skogshallon.
Styr nu försiktigt över nästa så att den andra botten täcker den första.
Nu är tårtan färdig att servera.
Man kan även dekorera toppen med ytterligare bär om man önskar, eller servera i en skål bredvid.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar